Svijet
0

Afganistan: Pet poginulih u napadu na policijsku stanicu

FENA
Najmanje pet civila je poginulo, a pet ih je ranjeno u raketnom napadu čija je meta bila jedna policijska stanica u Kabulu. Kamion natovaren raketama kalibra 107 mm i raketnim bacačem eksplodirao je u 8.20 sati po lokalnom vremenu, poslije detonacije dviju raketa, prenijele su agencije.

Nekoliko trenutaka prije raketa je ispaljena, najvjerovatnije daljinskim putem, u pravcu policijske stanice, ali je pogodila grupu civila, saopćio je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Nadžib Nekzad.

Napadač je prokrijumčario raketni bacač i rakete u grad tako što ih je sakrio ispod sijena, rekao je Nekzad.

Prema tvrdnjama afganistanskih zvaničnika, mogle su se čuti najmanje tri odvojene eksplozije. Nekzad smatra da je prva eksplozija bila raketa ispaljena u pravcu policijske stanice, dok se druga desila u blizini kamiona, moguće s ciljem da privuče policajce bliže kamionu. Treća eksplozija, ujedno i najjača, bio je zvuk kamiona koji je eksplodirao, rekao je Nekzad.

Tijelo napadača nije pronađeno, što navodi policiju da sumnja da je napad izveden daljinskim putem, dodao je Nekzad.

Više od 10.000 ljudi je poginulo u protekle dvije godine u Afganistanu, što je najkrvaviji period od svrgavanja talibanskog režima 2001., u kome su učestvovale zapadne snage predvođene SAD-om.