|

Afganistan: Otvoren prvi internetski kafić za žene u Kabulu

Afganistan: Otvoren prvi internetski kafić za žene u Kabulu
0
F
FENA
9.3.2012. u 15:52
3
komentara
0

dijeljenja
U Afganistanu je otvorio prvi internetski kafić za žene u nadi da će žene tako dobiti priliku povezati se sa svijetom bez verbalnog i seksualnog nasilja, a i bez znatiželjnih pogleda sunarodnjaka.


Mnoštvo mladih žena u hidžabu slilo se u kafić u mirnoj ulici u centru Kabula na Međunarodni dan žena u zemlji u kojoj su žene i danas, više od desetljeća nakon rušenja talibanskog režima suočene s golemim problemima.

"Htjeli smo da se žene ne moraju bojati, da im stvorimo sigurno mjesto na kojem će se služiti internetom", rekla je Aqlima Moradi, 25-godišnja studentica medicine i aktivistica skupine YoungWomen4Change koja je i otvorila kafić.

Kafić je obojen sprejem u jarkim bojama, ukrašen smajlićima, pticama i znakom Facebooka i Yahooa, a ime je dobio po Sahar Gul, 15-godišnjakinji koju je lani okrutno mučila porodica njenog muža jer se odbila prostituirati.

"Afganistan je pun djevojaka poput Sahar Gul. Žene su svaki dan izložene nasilju", kaže Mohamed Džavad Alizada, 29-godišnjak koji je nadgledao nastanak kafića, a volontira u muškom krilu te grupe.

"Otkad ja pamtim, Afganistanke nemaju nikakva prava. Gul je hrabra djevojka koja se usprotivila. Ovdje slavimo njenu hrabrost", kaže Alizada koji radi i kao socijalni analitičar u jednoj američkoj tvrtki u Kabulu.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...