{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Afganistan - Obamin Vijetnam

F
24.9.2009. u 12:27
0
4
Afganistan - Obamin Vijetnam
0
Afganistan - Obamin Vijetnam
Foto: AFP/File
Više britanskih listova bavi se sličnostima i razlikama između ratova koje su SAD vodile u Vijetnamu i Afganistanu. Tako Independent u četvrtak piše da su dva sukoba istovremeno vrlo slični i vrlo različiti i konstatuje da se sve češće nameće pitanje: da li će Afganistan postati Obamin Vijetnam?
Uprkos rastućem broju američkih žrtava, rat u Afganistanu je neuporedivo manji nego vijetnamski. U Afganistanu je razmješteno 60.000 američkih vojnika dok ih je u Vijetnamu u jeku sukoba bilo više od pola miliona.

Rat u Afganistanu dosad je Ameriku koštao oko 185 milijardi, onaj u Vijetnamu 600 milijardi današnjih dolara. Opravdanja za dva sukoba potpuno su različita nastavlja Independent.

U Vijetnamu se ratovalo iz straha od "domino efekta" odnosno da će, ako jedna zemlja postane komunistička, cijela jugoistočna Azija slijediti njen primjer.

U Afganistanu je riječ o posthladnoratovskom sukobu koji je izbio poslije terorističkih napada od 11. septembra 2001 godine. Uznemirujuće su i sličnosti, piše Indepedent.

Prvo trajanje. Vijetnamski rat je zvanično trajao osam godina, a to je slučaj i s Afganistanom, mada tamošnji sukob još uvijek traje.

Oba rata su vođena u dalekoj azijskoj zemlji. Kao i u nekadašnjem južnom Vijetnamu, Washington podržava korumpirani režim u Afganistanu koji ne uživa podršku mnogih građana.

Na kraju, kao i u slučaju Vijetnama, cilj rata u Afganistanu nije potpuno jasan, piše Independent, prenosi BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: