Vanjska politika SAD-a
0

Afganistan - jedan od prvih Obaminih izazova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki vojni dužnosnici najavljuju da bi Sjedinjene Države mogle u 2009. podvostručiti svoje trupe u Afganistanu, koje bi se pridružile snagama NATO-a u borbi protiv talibanske pobune. Krajnju odluku o tome donijet će novoizabrani predsjednik Barack Obama nakon stupanja na dužnost 20. januara.

Sjedinjene Države imaju 32 hiljade vojnika u Afganistanu. Osamnaest hiljada je dio operacije „Trajna sloboda“ – višenacionalne koalicije koja je zbacila Talibane s vlasti 2001. godine. Te su snage sada uključene u protuterorističke operacije. Ostatak američkog kontingenta, 14 hiljada žena i muškaraca dio je snaga NATO saveza od ukupno 50 hiljada. NATO djeluje u Afganistanu od 2003. u cilju pomaganja vladi Afganistana u obnovi i stabilizaciji zemlje, obuke afganistanske vojske i policije, te borbe protiv pobunjenika u južnom Afganistanu, historijskoj postojbini Talibana.

Tokom predizborne kampanje, Obama je rekao da će prebaciti trupe iz Iraka u Afganistan. Bivši američki državni tajnik Lawrence Eagleburger tvrdi da je to loša ideja. "Teško mi je zamisliti doktrinu koja bi smanjila trupe u Iraku i povećala u Afganistanu. Slažem se s drugim dijelom prijedloga. Ne čini mi se da ima smisla slabiti naše snage tamo gdje smo na putu ka uspjehu. Iskreno rečeno, mislim da trebamo u Iraku ostaviti stvari kakve jesu, povećati broj trupa u Afganistanu i pokušati nagovoriti druge zemlje da pomognu. Obama stalno govori o tome kako će pritisnuti ostale zemlje članice NATO saveza, posebice Njemačku, da pošalju više trupa u rat u Afganistanu".

Međutim Eagleburger, kao i drugi, poput bivšeg ministra obrane Jamesa Schlesingera, ne vjeruju da će do toga doći, te da vojna solucija za Afganistan jednostavno ne postoji "Očekivanje da će NATO učiniti svoje, što po Amerikancima znači poslati više trupa, vjerojatno će dovesti do razočarenja i negativnih osjećaja. Situacija u Afganistanu je sve lošija i nije jasno da bi samo slanje više trupa moglo dovesti do preokreta".

Bivši savjetnik Bijele kuće za državnu sigurnost Brent Scowcroft se s time slaže. "Trebamo shvatiti da Afganistan nije Irak, i po meni za Afganistan ne postoji vojno rješenje. Rusi su kako se sjećam tu imali preko 150 hiljada vojnika i bili su neuspješni".

Tri bivša visoka američka dužnosnika vjeruju da međunarodna zajednica mora povećati svoje napore u pomaganju afganistanskoj vladi u stvaranju stabilnih vladinih institucija. Brent Scowcroft kaže da je to gdje Evropa može pomoći. "U čemu Evropa može pomoći, i što je jako potrebno u Afganistanu, s civilne je strane. Evropska je unija vrlo vješta, primjerice nove zemlje članice, u pomaganju u modernizaciji vlada, stvaranju sudskih i administrativnih sustava. To je Afganistanu jako potrebno i to je gdje Evropa može dati neproporcionalno veliki doprinos, da bi time nadoknadila nevoljkost u svojem vojnom doprinosu".

Scowcroft, Eagleburger i Schlesinger, kako prenosi Glas Amerike, slažu se da put k stabilnom i sigurnom Afganistanu leži u ekonomskom razvoju, dobroj upravi i vladavini zakona, a sve to može biti postignuto samo uz značajnu pomoć međunarodne zajednice.