Anketa među ekspertima
0

Afganistan je najopasnija zemlja za žene

Sarajevo-x.com
Afganistan je najopasnija zemlja za žene, pokazala je međunarodna anketa provedena među ekspertima o pitanjima ravnopravnosti spolova.

Visok nivo nasilja, loša zdravstvena zaštita i siromaštvo čine Afganistan najgorim mjestom za žene, pokazala je studija fondacije Thomson-Reuters. Istraživanje je pokazalo da su Demokratska Republika Kongo, Pakistan, Indija i Somalija uz Afganistan u "top 5" najopasnijih zemalja za žene.

"Sukobi, zračni udari NATO-a i kulturne prakse u kombinaciji čine Afganistan vrlo opasnim mjestom za žene", kaže Antonela Notari, liderka grupe koja podržava žene širom svijeta.

"Osim toga, žene koje pokušavaju progovoriti ili raditi neki posao koji nije 'opšteprihvaćen' i ukorijenjen je u stereotipima kao neprikladan za ženski spol (policajke, TV voditeljice) često bivaju zastrašivane ili čak i ubijene", dodala je.

U anketi je učestvovalo 213 stručnjaka sa pet kontinenata, a odgovarali su na pitanja o opasnosti, pristupu zdravstvenim uslugama, nasilju, kulturnoj diskriminaciji i trgovini ljudima.

"Ovo istraživanje pokazuje da su 'skrivene opasnosti' kao što su nedostatak obrazovanja ili loš pristup zdravstvenoj zaštiti možda i smrtonosniji od silovanja i ubistava", rekla je Monique Villa, čelnica fondacije Thomson- Reuters.

Pakistan je visoko plasiran na listi zbog visokih stopa ubistava zbog miraza, tzv. ubistava iz časti, te ranih brakova, dok je Indija opterećena čedomorstvima i trgovinom ljudima, prenio je BBC.