|

Afganistan i Pakistan za zajedničko rješenje sukoba sa talibanima

Afganistan i Pakistan za zajedničko rješenje sukoba sa talibanima
0
S
SRNA
2.1.2011. u 16:13
8
komentara
0

dijeljenja
Afganistan i Pakistan za zajedničko rješenje sukoba sa talibanima Asif Ali Zardari
Afganistanski Visoki mirovni savjet će u okviru napora za nalaženje diplomatskog rješenja za okončanje sukoba s talibanima razgovarati sa čelnim ljudima Pakistana, rekao je danas zamjenik predsjedavajućeg tog savjeta Attaullah Ludin.
Ludin je izjavio da će 15-očlana delegacija iz Afganistana u utorak posjetiti Islamabad gdje će s predsjednikom Asifom Alijem Zardarijem, premijerom Yousafom Razaom Gillanijem i drugim visokim pakistanskim zvaničnicima razgovarati o naporima za početak pregovora s talibanima.

Pakistan je, napominje agencija AP, ključni igrač u sukobu u Afganistanu i svako vojno ili diplomatsko rješenje tog sukoba zavisi od volje vlasti u Islamabadu da posreduju u mirovnim pregovorima ili pomognu u uklanjanju talibana koji uglavnom djeluju s pakistanske teritorije.

"Optimisti smo. Jasno je da su Pakistan i Afganistan žrtve terorizma i obje zemlje imaju sopstvene probleme, ali takođe je jasno da moraju da sarađuju kako bi te probleme rješile. Optimisti smo da ćemo se vratiti s dobrim rezultatima", rekao je Ludin.

Visoki mirovni savjet Afganistana oformljen je u oktobru 2010. godine, ima 70 članova, a na njegovom čelu nalazi se bivši predsjednik Burhanuddin Rabbani.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...