Svijet
0

Afganistan: Broj žrtava bombaškog napada porastao na 60

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai proglasio je trodnevnu žalost za žrtvama samoubilačkoga bombaškog napada koji je imao za cilj grupu poslanika i djece, dok je broj poginulih u srijedu porastao na 60, označavajući tako nateži napad u Afganistanu od invazije pod američkim vodstvom 2001.

Šest poslanika je ubijeno, kazao je Karzai, dok je ministarstvo obrazovanja potvrdilo da je ubijeno 18 učenika, javio je AP.Broj mrtvih uporno je rastao tokom dana dok su zvaničnici prikupljali informacije od seoskih starješina i porodica koje su ukopale svoje najvoljenije.

Također se pojavila informacija da su tjelohranitelji poslanika otvorili vatru po masi nakon bombaških napada, te ranili a možda i ubili nepoznat broj ljudi.

Karzai je naredio istragu o napadu. "Nema sumnje da je to teroristički napad", izjavio je na konferenciji za novinare u Kabulu.

On je za bombaški napad okrivio "neprijaterlje mira i sigurnosti", u frazi koja se često koristi za talibanske militante i naredio je vlastima da izvedu rigoroznu istragu.

Ovakav spektakularan napad također bi mogao biti djelo Al-Qaide. Talibani su negirali umiješanost.