The Times
0

Afera Litvinjenko i dalje kvari odnose Rusije i Britanije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Moskovski dopisnik The Timesa piše u utorak da je unapređenje odnosa između Britanije i Rusije onemogućeno zbog slučaja Litvinjenko.

Šef britanske diplomatije David Miliband doputovao je posjetu Rusiji upravo na treću godišnjicu ubistva toga bivšeg agenta ruske službe sigurnosti izvršenog u Londonu.

Miliband je namjeravao da teme u kojima London dijeli stavove s Moskvom, poput iranskih nuklearnih ambicija i stabilnosti u Afganistanu, stavi u centar pažnje razgovora. Na tome planu, međutim, nije postignut značajniji napredak, pa se priča vrlo brzo vratila na glavni kamen spoticanja.

Britanski ministar ponovio je zahtjev za izručenje glavnoga osumnjičenog – Andreja Lugovoja, koji je u međuvremenu postao i poslanik, ali je njegov ruski kolega Sergej Lavrov ocijenio da je to potpuno nerealno.

Nije se ni očekivalo da će Milibandova posjeta Moskvi, inače prva posjeta jednoga šefa britanske diplomatije u posljednjih pet godina, biti laka i jednostavna, jer Britanija mora izbalansirati svoj bijes s potrebom da s Rusijom sarađuje u pitanjima od globalnog značaja.

I dok je promjena vlasti u Washingtonu dovela do takozvanog resetovanja do tada loših američko-ruskih odnosa, čak ni izbor nove vlade u Londonu neće uspjeti da riješi probleme vezane za slučaj Litvinjenko, zaključuje Times.

                                * * * 

Times u poslovnoj rubrici u utorak prenosi upozorenje ruskog premijera Vladimira Putina Evropskoj uniji da bi zbog mogućega novog sukoba s Ukrajinom oko plina ove zime mogli da se ponove problemi sa snabdijevanjem tog energenta.

Moskva upire prstom na političke probleme u Kijevu i žali se zbog neplaćenih računa.

Putin je u ponedjeljak pozvao Bruxelles da Ukrajini posudi novac i istovremeno optužio evropske političare da su škrti.

"Neka Evropljani izdvoje tih bijednih milijardu dolara, zašto su postali takve cicije?" - riječi su ruskog premijera Putina koje citira Times.