Od jutarnjih sati
0

Aerodrom u sirijskom gradu Alepu van funkcije nakon izraelskog zračnog udara

FENA
Grad Alep (Foto: EPA-EFE)
Grad Alep (Foto: EPA-EFE)
Izraelski zračni napad pogodio je međunarodni aerodrom u gradu Alepu na sjeveru Sirije u ponedjeljak rano, oštetivši pistu i time je stavljajući van funkcije, javili su sirijski državni mediji.

Državna novinska agencija SANA, pozivajući se na vojnog zvaničnika, javila je da su izraelski avioni koji su dolazili iz pravca Sredozemnog mora izveli napad oko 4:30 sati ujutro po lokalnom vremenu. Nije bilo izvještaja o žrtvama.

Aerodrom je bio izraelskom metom više puta u ovoj godini, uključujući dva napada u martu koji su ga također stavili van upotrebe. Izraelski zvaničnici nisu odmah komentirali.

Izrael je izveo stotine napada na ciljeve unutar dijelova Sirije pod kontrolom vlade u posljednjih nekoliko godina, uključujući napade na aerodrome u Damasku i Alepu, ali rijetko priznaje ili raspravlja o tim operacijama. Često su napadi ciljali sirijske vojne snage ili grupe koje podržava Iran.

Izrael je napadao aerodrome i morske luke u dijelovima Sirije koje drži vlada, u očiglednom pokušaju da spriječi isporuke oružja iz Irana militantnim grupama koje podržava Teheran, među kojima je i libanski Hezbollah.

Hiljade boraca iz cijele regije koje podržava Iran pridružilo se 12-godišnjem sukobu u Siriji, pomažući da se ravnoteža preokrene u korist snaga predsjednika Bashara Assada.

Alep, koji je pretrpio teška razaranja u ratu u Siriji, ponovo je oštećen u potresu jačine 7,8 stepeni po Richterovoj skali koji je pogodio Tursku i Siriju u februaru, prenosi AP.