Svijet
0

Advokati traže da se blokira izručenje Assangea Švedskoj

FENA
Julian Assange (Foto: Reuters)
Julian Assange (Foto: Reuters)
Advokati osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea zatražili su u utorak od suda u Londonu da blokira njegovo izručenje Švedskoj radi ispitivanja u vezi s optužbama za seksualno napastvovanje dvije žene, ističući da je ovaj slučaj pravno neosnovan.

Advokat Ben Emerson rekao je sudijama da evropski nalog za hapšenje njegovog klijenta, na osnovu kog je Assange uhapšen, nema osnova jer ne pruža "fer, tačan i odgovorajući" opis njegovih navodnih prestupa u Švedskoj.

Emerson je također rekao da je Assange, koji je uhapšen u decembru u Londonu, žrtva "filozofske i sudske neusaglašenosti" engleskog i švedskog zakona o tome šta predstavlja seksualni prestup, javio je Reuters.

U Visokom sudu u Londonu u utorak je počelo dvodnevno ročište na osnovu žalbe Assangeovih advokata, nakon što je sud 24. februara objavio kako nema razloga da vjeruje da osnivač WikiLeaksa u Švedskoj neće dobiti fer suđenje.

Odluka po ovoj žalbi će, kako se očekuje, biti poznata za nekoliko dana ili sedmica.

Assange negira krivicu i ističe da je švedsko prvosuđe izmanipulisano i da, ukoliko bude izručen Švedskoj, postoji velika vjerovatnoća da će potom biti izručen SAD-u, gdje je pokrenuta istraga o WikiLeaksu zbog objavljivanja tajnih depeša američke vlade.

Assange je najavio da će se, u slučaju da njegova žalba bude odbijena, žaliti Britanskom vrhovnom sudu ili Evropskom sudu za ljudska prava.

Nakon kraćeg vremena provedenog u zatvoru nakon hapšenja, Assange je oslobođen uz kauciju i živi u kući u istočnoj Engleskoj pod strogim uslovima koje je propisao sud.