Svijet
0

Advokati dižu glas protiv Musharrafa

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon što je predsjednik Pakistana general Pervez Musharraf proglasio vanredno stanje u zemlji i otpustio ministra pravde, desetine stotina pravnika uhapšeno je i pretučeno zbog protesta koje su pokrenuli u znak negodovanja zbog Musharrafovih odluka o proglašenju vanrednog stanja i otpuštanju ministra.

Oko 2.000 advokata i pravnika okupilo se u ponedjeljak u prostorijama Vrhovonog suda u gradu Lahore kako bi negodovali zbog posljednjih odluka predsjednika Pakistana Preveza Musharaffa. Kada su pravnici uprkos strogoj zabrani za demonstarcije krenuli ka izlaznim vratima Vrhovnog suda kako bi se uputili na glavnu ulicu i protestirali, policija ih je dočekala i nasilno spriječila demonstracije.

Policija je koristila suzavce i svoje palice kako bi spriječila razjarenu masu advokata i drugih pravnika u njihovoj nakani da održe proteste. Učesnici demonstracija uzvraćali su policijskim snagama gađavši ih kamenjem.

"Advokati su sami krvi zato što smo odgovorili nasiljem. Mi smo upotrijebili silu tek nakon što su oni na nas počeli bacati kamenje“, objasnio je za Reuters Aftab Cheema, načelnik policije.

Advokati su već ranije ove godine demonstrirali protiv Musharrafa kada je pokušao otpustiti ministra pravde. U subotu je Musharraf konačno otpustio ministra, sudiju Iftikhara Mohammeda Chaudhryja. Stoga su advokati i drugi pravnici odlučili podići glas protiv svog predsjednika.

Advokati su također naglasili da će blokirati sve pravne poslove na sudovima širom zemlje.