SAD
0

Advokati Bradleyja Manninga traže odbacivanje optužnice

FENA
Bradley Manning
Bradley Manning
Advokati američkog vojnika Bradleyja Manninga, optuženog da je odavao povjerljive dokumente Wikileaksu, tražit će na preliminarnom saslušanju da sve tačke optužnice protiv njegovog klijenta budu odbačene.

Manningova odbrana tvrdi da je tužilaštvo u potpunosti propustilo da ispuni obavezu da podijeli bitne informacije s njima i da zato čitav slučaj treba da bude odbačen.

Odbrana planira i da obori najozbiljniju optužbu protiv Manninga, koja nosi smrtnu kaznu, a to je da je bivši obavještajni analitičar "pomagao neprijatelju" time što je objavljivao osjetljive dokumente. Advokati odbrane tvrde da nema dokaza da je njihov klijent imao "kriminalne namjere".

"Manning je izričito opovrgao bilo kakvu namjeru da pomogne neprijatelju SAD-a", u jednoj od njegovih internetskih prepiski, naveo je advokat David Cambs u podnesku odbrane, kako prenosi AFP.

On je ukazao da vlada i ne tvrdi da je Manning namjeravao da obavještajne podatke dostavi El-Kaidi, već da je shvaćao da bi, ukoliko bi te informacije bile dostupne, mogao pomoći neprijatelju.

Optužba za pomaganje neprijatelju, poznata kao član 104, nosi mogućnost smrtne kazne.

Tužioci odbacuju argumente odbrane, tvrdeći da su ispunili obavezu da ih upoznaju s onim što su otkrili i svim relevantnim dokumentima.

Datum suđenja u vojnom sudu tek treba da bude utvrđen, a Manning je do sada odbijao da uloži žalbu.

Manning je optužen da je između novembra 2009. godine i maja 2010. godine, dok je radio kao obavještajni analitičar u Iraku, siteu Wikileaks dostavio stotine hiljada vojnih izvještaja iz Afganistana, kao i veliki broj američkih diplomatskih depeša iz čitavog svijeta.

Time je javnosti otkrio pozadinu ubistva civila na terenu, ali i privatne razgovore šefova država i nezvanične izjave visokih američkih funkcionera, prenio je Tanjug.

Oni koji podržavaju Wikileaks smatraju da je taj site razotkrio pogrešne poteze SAD-a i da je Manning politički zatvorenik, dok Washington smatra da je otkrivanje dokumenta ugrozilo nacionalnu sigurnost i živote stranca koji rade s američkom vojskom i ambasadama.

Riječ je o jednom od najozbiljnijih skandala sa otkrivanjem povjerljivih podataka u historiji SAD-a.