Afganistan
0

Advokat: Vojnik-ubica nije bio zdrav

SRNA
Američki vojnik koji je ubio 16 afganistanskih civila bio je povrijeđen dva puta tokom službe u Iraku i nije se osjećao zdravo, izjavio je danas njegov advokat John Henry Browne.

Browne je rekao da je vojnik, kojeg nije želio da imenuje, već odradio tri ture u Iraku i da nije bio spreman za službu u Afganistanu.

   On je dodao da je optuženi bio prisutan kada je eksplozija raznijela nogu njegovom prijatelju dan prije ubistava koja su ponovo narušila odnose SAD i Afganistana, prenio je BBC.

   Talibani su odustali od mirovnih razgovora poslije ubijanja muškaraca, žena i djece sa bliske udaljenosti. SAD su kasnije naglasile da ostaju posvećene pomirenju u Afganistanu uprkos potezu talibana.

   Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je da SAD moraju da povuku trupe iz seoskih područja i dozvole da afganistanske snage preuzmu rukovođenje u naporima za smanjenje civilnih žrtava.

   Advokat Browne rekao je da je njegov novi klijent "umjereno blaga" osoba koja ne osjeća antipatiju prema muslimanima. On ga je opisao kao "odlikovanog vojnika" sa primjernim dosjeom prije pucnjave.

   Browne je dodao da je njegov klijent srećno oženjen i da ima dvoje djece, starosti tri i četiri godine.
   Advokat je demantovao navode o tome da je optuženi imao problem sa alkoholom ili narušene odnose sa suprugom.

   Vojska SAD još nije formalno podigla optužnicu protiv vojnika, a advokat je rekao da neće objaviti njegovo ime dok to ne učine zvaničnici. On je apelovao da javnost bude mirna i da njegov klijen dobije pošteno suđenje.