Održavaju se protesti
41

Advokat Juliana Assangea pred sudom u Londonu tvrdi da je CIA planirala da ga ubije

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U toku prvog dana dvodnevnog saslušanja u pokušaju da spriječe izručenje Juliana Assangea SAD-u njegovi advokati su pokušali dokazati da je Assange procesuiran zbog političkih prestupa i da će mu život biti ugrožen ako bude izručen u SAD.

Ed Fitzgerald, advokat Juliana Assangea iznio je svoje argumente za dozvolu žalbe. Advokat je rekao sudu da je Assange izložen neopravdanom miješanju u slobodu govora.

"Podnositelj zahtjeva je procesuiran zbog političkih prijestupa. Tužiteljstvo je politički motivirano. Gospodin Assange razotkrivao je ozbiljan kriminal. Protiv njega se vodi kazneni postupak zbog bavljenja uobičajenom novinarskom praksom pribavljanja i objave klasificiranih podataka, podataka koji su istiniti i od očitog i važnog javnog interesa", kazao je Fitzgerald.

Ed Fitzgerald kaže da također želi argumentovati u žalbi da je Assange bio predmet zavjere CIA-e da ga ubije dok je bio skriven u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Ova tvrdnja uključuje "konkretne dokaze", tvrdi on, ali britanski suci je nisu propisno ispitali i rekao je da to mora biti dio Assangeova slučaja.

"Postoji stvarni rizik od daljnjih izvansudskih postupaka protiv njega od strane CIA-e ili drugih agencija", tvrdi Fitzgerald.

Ed Fitzgerald je iznoio svoje argumente o tome zašto postoji "stvarni rizik" da će Assange pretrpjeti "flagrantno uskraćivanje pravde".

Ključni dio njegove tvrdnje je da američko-britanski ugovor o izručenju jasno navodi da se osumnjičenik za kazneno djelo ne može prebaciti iz jedne zemlje u drugu ako je navodno nedjelo političke prirode. To je zato što je materijal koji je objavio Wikileaks razotkrio zlodjela SAD-a i stoga je bio inherentno politički čin - prilično različit od običnog zločina.

Srž američke optužnice - službeni zahtjev da se Assangeu sudi pred američkim sudom - jeste da se urotio kako bi došao do tajni nacionalne sigurnosti i odbrane koje je objavio.

"Tražiti izručenje zbog političkog prijestupa je zloupotreba procesa", rekao je Fitzgerald.

Aodvjetnik Juliana Assangea kaže da osnivač Wikileaksa danas nije na sudu jer mu nije dobro.

Assangeova supruga Stella rekla je jučer za BBC da on ne bi preživio izručenje iz Velike Britanije u SAD jer je fizički i mentalno izuzetno slab.

Govoreći jutros za TalkTV, Assangeov brat Gabriel Shipton rekao je da je njegovo zdravlje u "vrlo delikatnom položaju" i da "prolazi kroz golemu količinu patnje" u zatvoru Belmarsh, gdje se nalazi od 2019. godine.

U toku saslušanja ispred suda se održavaju protesti pristalia Assangea, a na njima su prisutni i neki političari.

Govoreći sa skupa podrške Julianu Assangeu prije saslušanja, laburistička zastupnica Apsana Begum rekla je da je slučaj suosnivača Wikileaksa "o ljudima i njihovoj moći, nasuprot državi i njezinom imperijalizmu".

"U konačnici radi se o traženju pravde u prečesto nepravednom svijetu", dodala je Begum.

U objavi na X ranije ove godine, laburistička zastupnca rekla je da se Assangeovom izručenju treba usprotiviti "u odbrani slobode novina na globalnoj razini".

Ostali političari u gomili koji su iskazivali podršku Australcu uključivali su bivšeg vođu laburista Jeremyja Corbyna.

Prije nego što je skup počeo, Corbyn je u pripremljenoj izjavi objavljenoj na X rekao da "postoji jedna stvar za koju je Julian kriv: govorenje istine, govorenje istine o ratu, o globalnom zločinu".