I sam se oglasio
35

Advokat Alekseja Navalnog uhapšen pa ubrzo pušten, razlozi nisu poznati

A. L.
Foto: X
Foto: X
Vasilij Dubkov, advokat ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog, uhapšen je danas u Moskvi, ali je brzo nakon toga pušten na slobodu.

I sam Dubkov potvrdio je ruskom nezavisnom listu Verstka da je uhapšen pa pušten, ali nije rekao razloge hapšenja. Naveo je samo da je u pitanju "opstrukcija njegovog rada".

Ranije su ruski mediji naveli da je razlog hapšenja "kršenje javnog reda i mira".

Nakon smrti Navalnog, Dubkov je pratio njegovu majku u arktičku zatvorsku koloniju gdje je umro 16. februara. Tada im nije dopušteno da uđu u mrtvačnicu i vide tijelo svog sina, odnosno klijenta.

Ranije, u oktobru 2023., drugi advokati Navalnog - Vadim Kobzev, Igor Sergunin i Aleksej Lipster, uhapšeni su pod optužbom za "ekstremizam".

U januaru je Olga Mihajlova, još jedan advokat opozicionog lidera, rekla da je optužena za isti zločin i odlučila da ostane u egzilu.

Ruske vlasti također su zabranile Fondaciju za borbu protiv korupcije, organizaciju koju je vodio Navalni, zbog "ekstremizma" 2021.

Tijelo opozicionog lidera držale su zatvorske vlasti više od sedmicu dana nakon njegove smrti. Tijelo je predato njegovoj majci tek osmi dan. Navalnaja je rekla da su joj vlasti prijetile i da su željele da njen sin bude sahranjen "tajno".