|

Adolf Hitler i Eva Braun: Ozloglašeni par prije 74 godine otišao zajedno u smrt

Adolf Hitler i Eva Braun: Ozloglašeni par prije 74 godine otišao zajedno u smrt
1
Klix.ba
30.4.2019. u 15:44
58
komentara
1

dijeljenja
Adolf Hitler i Eva Braun: Ozloglašeni par prije 74 godine otišao zajedno u smrt
Prije 74 godine ozloglašeni par Adolf Hitler i Eva Braun izvršili su samoubistvo u bunkeru u Berlinu nakon pada Trećeg Rajha. Hitler je popio cijanid i pucao sebi u glavu. Nekoliko sati ranije par se vjenčao nakon dugogodišnje veze.
Hitlera su upozorili njegovi vojnici da će Rusi za jedan dan preuzeti posljednja uporišta te su mu savjetovali da pobjegne u Berchtesgarden gdje je imao kuću, ali je diktator izabrao smrt. Vjeruje se da je i Eva popila cijanid, a prethodno su ovu otrovnu kapsulu testirali na svom psu i njegovim potomcima.

Njihova ljubavna priča počela je mnogo prije Drugog svjetskog rata. Upoznali su se kada je Eva radila kako asistentica Hitlerovog fotografa Hoffmanna. Nekoliko sedmica nakon prvog susreta dobila je poziv da pođe s njim na vikendicu na Alpama. Obostrana hemija desila se odmah i uprkos protivljenju njenih roditelja, Eva postaje njegova ljubavnica. Narednih 17 godina ona je živjela u luksuzu dok su milioni ljudi patili i umirali od ruke njenog "vuka".

Od 1936. godine živjela je u njegovom domu u Berchtesgadenu glumeći hostesu. Vodila je izoliran život, rijetko je viđena s Hitlerom u javnosti i vrlo mali broj Nijemaca je znao za nju.

Nakon što je preživio napad 1944. godine Eva mu ja napisala pismo u kojem se navodi: "Od našeg prvog susreta zaklela sam se da ću te pratiti bilo gdje, pa čak i u smrt. Živim da te volim".

Vjenčani list (Foto: AFP) Vjenčani list (Foto: AFP)


Većinu svog vremena čekala je Hitlera i bila sama. U prve četiri godine njihove veze za pokušala se ubiti dva puta i pala je u komu. Patila je sve dok je Hitler nije prvi put nazvao svojom partnerkom.

Vjenčali su se 29. aprila 1945. godine u jutarnjim satima, a sljedećeg dana su se ubili. Hitler je pronađen na kauču, a Eva je bila pored njega.

Njihova tijela su spaljena i zakopana u dvorištu glavnog štaba, ali su naknadno Rusi iskopali. Njihove ostatke kopali su svaku noć u šumi, a potom kada su nastavljali kretanje iskopavali i nosili sa sobom. U konačnici sahranjeni su iza glavnog štaba Istočne Njemačke u Magdeburgu narednih 25 godina. Uništeni su 1970. godine.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...