Svijet
0

Admiral Malin: SAD u Iraku još godinama

FENA
Sjedinjene Američke Države ostat će u Iraku "još godinama", izjavio je danas kandidat za načelnika združenog generalštaba oružanih snaga SAD-a, admiral Michael Malin.

"Mislim da ćemo tamo ostati još godinama, ne mjesecima", rekao je admiral Malin pred senatskim komitetom za oružane snage, napominjući da rat u Iraku "košta mnogo više nego što se očekivalo".

Stoga, rekao je Malin, bit će potrebno bar tri do četiri godine kako bi se prepolovio broj od 160.000 vojnika, trenutno stacioniranih u Iraku, ocijenivši da bi ishitreno povlačenje američkih snaga uvuklo tu državu u haos.

Svjedočenje admirala Malina pred senatskim komitetom dio je parlamentarne procedure koja će, na koncu, dovesti do izjašnjavanja Kongresa o prijedlogu predsjednika Georgea Busha da šezdesetogodišnji mornarički oficir na čelu združenog generalštaba oružanih snaga zamijeni generala Petera Pacea, koji će biti naredna žrtva neuspjeha politike SAD-a u Iraku.

Posmatrači u Washingtonu i američki mediji smatraju da će admiral Malin bez problema dobiti podršku parlamenta.

Govoreći o tekućoj ofanzivi protiv pobunjenika u Iraku, admiral Malin je ocijenio da je oko 30.000 novih vojnika, koji su posljednjih mjeseci pristigli u tu državu, donijelo poboljšanje u sferi sigurnosti, ali da taj napredak ne prate odgovarajući politički potezi vlade u Bagdadu i iračkih političkih lidera.

"Imajući u vidu nedostatak političkog pomirenja na nivou vlade, bio bih zabrinut da li ćemo pobijediti ili ne", rekao je Malin, naglašavajući da se irački problemi ne mogu riješiti samo slanjem dodatnih trupa.

Govoreći o ulozi Irana u tekućim krizama, Malin je upozorio da vlasti u Teheranu podržavaju talibane u Afganistanu i "pokušavaju da istjeraju SAD iz Iraka".

O cijeni ratova u Iraku i Afganistanu pred komitetom za budžet Predstavničkog doma Kongresa govorio je zamjenik sekretara za odbranu Gordon England, koji je izjavio da će "račun za sljedeću godinu premašiti očekivanih 141,7 milijardi dolara", što predstavlja dodatak na već izdvojenih 600 milijardi dolara budžeta za ratovanje.