Svijet
0

Admiral Fallon: "Dramatičan" pad nasilja u Iraku

FENA
Zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku izjavio je kako je uočen dramatičan pad nasilja u Iraku, ali da takvi pomaci nisu nepovratni.

"Po skoro svim mjerilima, sigurnosna situacija značajno je poboljšana", izjavio je admiral William Falon u svjedočenju pred senatskim Odborom za oružane službe, javio je AP.

"Ipak, višestruki izvori nasilnog ekstremizma ostaju prijetnja vladi i stanovništvu, a neke od tih grupa uživaju vanjsku podršku, poimenice Irana i Sirije", izjavio je on.

Fallonov oprezni optimizam mogao bi pomoći u polaganju temelja za prekid smanjenja broja vojnika u Iraku ovog ljeta. Očekuje se da general David Petraeus, vodeći vojni zapovjednik u Iraku, do septembra zatraži od predsjednika Busha da odluči da li da vrati kućama više vojnika nego što je već planirano.

Do jula, Pentagon je na putu da dovrši smanjenje broja vojnika s 20 na 15 aktivnih vojnih brigada razmještenih u Iraku. Petraeus, koji bi trebao svjedočiti pred Kongresom osmog i devetog aprila, izjavio je da se zalaže za "period procjene" kako se ne bi oslabio napredak ostvaren na polju sigurnosti u posljednjim mjesecima.