Optužbe kongresmena
1

Administracija SAD-a dala povjerljive informacije filmskoj ekipi

FENA
Peter King
Peter King
Američki republikanski kongresmen optužio je Obaminu administraciju da je dala povjerljive informacije filmskoj ekipi koja snima film o ubistvu Osame bin Ladena.

Kongresmen Peter King rekao je da e-mailovi objavljeni ove sedmice pokazuju kako je filmska ekipa koja snima film o ubistvu Bin Ladena od specijalnih američkih snaga imala "izuzetno blisku, besprimjernu i potencijalno opasnu saradnju" s visokim CIA-inim zvaničnicima i službenicima ministarstva odbrane i Bijele kuće.

"E-mailovi ukazuju na to da je filmskoj ekipi bilo dozvoljeno besprimjerno korištenje tako povjerljivih podataka da su u porukama izmijenjeni nazivi podataka", rekao je King.

Također je rekao da u e-mailovima stoji da je filmašima bilo dozvoljeno da posjete tajne CIA-ine trezore, prenijela je Xinhua.

Judicial Watch je objavio nekoliko dokumenata ove sedmice, uključujući i e-amilove CIA-inih i Pentagonovih zvaničnika, koji ukazuju na to da su Kathryn Bigelow i Mark Boal imali pristup povjerljivim informacijama.

King je rekao da je on postavljao pitanja o Bin Ladenovom filmu od prošlog ljeta, a nedavno objavljeni dokumenti su samo potvrdili njegove sumnje.

On je rekao da će film "ispričati hit izbornu priču o jednoj od najtajnijih operacija u američkoj historiji", upućujući na pokušaj kampanje predsjednika Obame da mu podigne popularnost pred predsjedničke izbore.

Ministarstvo odbrane i CIA porekli su optužbe.