Njemački plan za BiH
1.5k

Adis Ahmetović: Dodiku je vrijeme isteklo, SPD će podržati održavanje izbora po trenutnim pravilima

S. M.
Adis Ahmetović
Adis Ahmetović
Povodom imenovanja člana njemačkog SPD-a Adisa Ahmetovića na poziciju povjerenika Bundestaga za Zapadni Balkan on je za Klix.ba kazao da Njemačka intenzivno radi na dokumentu o stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini.

Na početku razgovora kazao nam je da će kao povjerenik izvještavati najveću poslaničku grupu u Bundestagu SPD, iz čijih redova je imenovam kancelar Olaf Scholz, o situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Ali ne radi se samo o opisivanju političkog, ekonomskog i socijalnog stanja u regionu. Želio bih da predložim konkretne korake djelovanja Odboru za vanjske poslove i njemačkoj vladi u cilju stabilizacije situacije na terenu, očuvanja mira, jačanja demokratskih i liberalnih snaga i konkretiziranja proširenja EU za sve zemlje Zapadnog Balkana", istakao je Ahmetović.

Dodao je da razumije da su ljudi zabrinuti zbog razvoja događaja posljednjih sedmica i mjeseci.

"Ove godine se navršava 30 godina od početka rata. Za mnoge je to još uvijek skorašnja uspomena. Ove godine, 30 godina kasnije, pokušaje secesije entiteta Republika Srpska i podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma gura, između ostalih, Milorad Dodik, dio tročlanog Predsjedništva, ne samo održavanjem neustavnog 'državnog praznika' RS 9.januara svake godine. U decembru 2021. godine, NSRS je ranije izglasala povlačenje iz pravosudnog i poreskog sistema centralne vlade", istakao je Ahmetović.

Naglasio je da je trenutna politička situacija u BiH krhka te da međunarodna zajednica, uključujući Saveznu Republiku Njemačku sa zabrinutošću gleda na rastući nacionalizam i pokušaje podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Trenutno radim sa svojim kolegama i stručnjacima na konkretnom planu u 5 tačaka za stabilizaciju Bosne i Hercegovine. O očuvanju mira u Evropi odlučivaće se ne samo na ukrajinsko-ruskoj granici, već značajno na Zapadnom Balkanu, eksplicitno u Bosni i Hercegovini", rekao je Ahmetović.

Jedna o tačaka će biti i pitanje sankcija Miloradu Dodiku, te je Ahmetović pozdravio nametanje američkih sankcija. Ahmetović je ranije izjavio da ne može Dodik 15 godina rušiti državu i biti korumpiran , a onda se vratiti u Predsjedništvo BiH bez sankcija, jer je za takav potez previše kasno.

"Sankcije koje su izdale SAD su neophodan i ispravan korak, koji bi trebala slijediti i Njemačka. Moramo poduzeti odlučnu akciju protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama u regionu, kao i protiv onih koji to omogućavaju i podržavaju", jasan je Ahmetović.

Na izradi spomenutog dokumenta od pet tačaka SPD sarađuje s Liberalima i Zelenim koji čine koalicijsku Vladu Njemačke, o čemu se još intenzivno pregovara. Najzanimljiviji detalj jeste da će dokument uključivati i pristup Vlade Njemačke u kontekstu izborne reforme, i po onome što je Ahmetović ranije izjavio Njemačka će najvjerovatnije podržati status quo, odnosno održavanje izbora po trenutnim izbornim pravilima, što je u suprotnosti s onim što podržavaju Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, koji već mjesecima rade na tom pitanju.

"Naša pozicija SPD-a, najveće frakcije u Bundestagu, mi kažemo da Izborni zakon mora ostati kakav jeste", rekao je tom prilikom Ahmetović, te istaka da se reforma treba provesti tek nakon izbora 2022. godine.

Dodao je da Palmer i Einchorst možda imaju mandat da pregovaraju ali Njemačka će imati utjecaja da zakon ostane onakav kakav je trenutno.