Svijet
0

Adidas kupuje Reebok za 3,8 milijardi dolara

NINA
Njemački proizvođač sportske opreme Adidas-Salomon pristao je preuzeti svog konkurenta, američku kompaniju Reebok za 3,1 milijardi eura (3,8 milijardi dolara) kako bi smanjio zaostajanje za kompanijom Nike, piše Bloomberg.

Glavni izvršni direktor Adidasa Herbert Hainer izjavio je kako je Reebok savršen partner za Adidas zbog svoje pozicije na američkom tržištu, tržištu na kojem Adidas u posljednje dvije godine bilježi pad udjela.

Analitičari procjenjuju da je ovo spajanje dugoročno dobar posao pošto će Adidas moći smanjiti svoje distributivne i proizvodne troškove te spojiti odjele istraživanja i razvoja obiju kompanija. Prema procjeni Hainera u prve tri godine nakon spajanja uštede bi trebale dosegnuti između 120 i 125 miliona eura.

Najavljeno preuzimanje je najveća akvizicija Adidasa još od 1998. kada je preuzeo Salomon, a prema ponudi Adidas za svaku dionicu Reeboka nudi 59 dolara što predstavlja premiju od 34% u odnosu na zaključnu cijenu dionice u utorak.

Procjenjuje se da će nakon spajanja Adidas držati oko 28% svjetskog tržišta sportske obuće, tek nešto manje od Nikea koji drži oko 31% tržišta vrijednog 11,5 mlrd dolara.

Očekuje se kako će preuzimanje biti dovršeno do kraja prve polovine sljedeće godine.

Adidas će kroz transakciju preuzeti i Reebokove ugovore za opskrbu odjećom američkih vodećih sportskih liga u američkom nogometu i košarci - NFL i NBA.

Adidas je, inače, u drugom kvartalu ostvario dobit od 94 miliona eura što je 34% više od 70 miliona ostvarenih u istom razdoblju lani. Prihod od prodaje porastao je za 8% na 1,52 mlrd eura, javlja Bankamagazin.