Sedam godina iza rešetaka
0

Abu Qatada želi milionsku odštetu od Britanije zbog nezakonitog zatvaranja

Klix.ba
Nakon što je u utorak pušten iz zatvora uz kauciju, muslimanski vjerski lider u Velikoj Britaniji Abu Qatada će tužiti tu zemlju i tražiti novčanu odštetu veću od 12 miliona eura zbog nezakonitog držanja u pritvoru, prenose u ponedjeljak britanski mediji.

Navodno je Abu Qatada kazao porodici da želi naknadu za nezakonit postupak, nakon što je prošle sedmice pušten iz zatvora Long Lartin u Worcestershireu, poslije sedam godina borbe da ga ne izruče Jordanu, jer je u toj zemlji optužen za terorizam.

Evropski sud za ljudska prava je također prije tri godine donio presudu kojom se Abu Qatadi morala isplatiti dosta manja svota od ove koju će navodno sada tražiti, jer je donesena presuda u njegovu korist u kojoj se kaže da je nepravedno zatvoren u Belmarshu, zatvoru sa visokim sigurnosnim mjerama i to bez suđenja.

Duhovni vođa kojeg je jednom prilikom britanski sudac opisao kao izaslanika Osame bin Ladena u Evropi, napokon može živjeti u svojoj kući u Londonu iz koje je izbivao sedam godina tokom zatočeništva.

Qatada živi u sjevernom Londonu sa suprugom i petero djece. Informaciju da će tužiti Britaniju za nezakonito držanje u zatvoru je navodno potvrdio njegov brat Ibrahim Othman, pišu britanski mediji.

"On nije učinio ništa protiv ljudi u Velikoj Britaniji, ali su ga britanske vlasti strpale u zatvor na dugi niz godina. Nije uopće imao nikakvo ispitivanje i suđenje, poslan je u zatvor, a sada bi trebao dobiti odštetu za to. Zbog svega toga nije mogao raditi i privređivati za svoju porodicu. Dugi niz godina je bio u zatvoru, kako sad očekujete, kad je sve gotovo, da preživi bez bilo kakve kompenzacije", kazao je Othman.

Prema izjavama koje prenose britanski mediji Othman je kazao kako Qatada novac koji bi eventualno dobio namjerava potrošiti na gradnju nove kuće u rodnom Jordanu, ukoliko se bude mogao vratiti, a da se ne suoči sa kaznom zatvora, kao i da dio namjerava dati islamskim dobrotvornim organizacijama u zemlji i pomoći siromašnima.

S druge strane, mediji u Britaniji, koji u najmanju ruku ne simpatišu ovog Jordanca, naveli su kako je bezuspješni pokušaj da ga deportuju u njegovu zemlju porezne obveznike već koštao više od tri miliona funti.

Abu Qatada, čije je pravo ime Omar Mahmoud Othman, nakon sedam godina provedenih u britanskom zatvoru je pušten na slobodu, ali pod strogim uvjetima ponašanja. Van kuće smije boraviti samo od osam do 16 sati, mora nositi elektronsku narukvicu i ima ograničenje u vezi s tim s kim se može sastajati.

U maju ove godine Evropski sud za ljudska prava mu je odbio žalbu za izručenje Jordanu, gdje bi mu bilo suđeno za terorizam, uz obrazloženje da neće imati loš tretman ako se vrati, nakon što su iz Jordana dobili takvo uvjeravanje. Međutim, Sud u suštini ne vjeruje da će Qatada imati fer suđenje, što je sada procijenila i Specijalna imigracijska komisija za žalbe u Britaniji.

Inače, ovaj Jordanac je optužen da je utjecao na jednog od otmičara aviona u terorističkim napadima 11. septembra 2001. u SAD-u.