{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Abhazija počela vojnu operaciju u Kodorskom klancu

F
9.8.2008. u 18:58
0
1
Abhazija počela vojnu operaciju u Kodorskom klancu
0
Abhazija počela vojnu operaciju u Kodorskom klancu
Foto: AFP/Graphic
Predsjednik nepriznate Abhazije Sergej Bagapsh izjavio je danas da je Abhazija započela oružanu operaciju u gornjim dijelovima Kodorskog klanca, jedinog dijela abhaske teritorije koju kontroliraju u toj otcijepljenoj republici gruzijske snage.
"Naša avijacija sada provodi operaciju u gornjem dijelu Kodorskog klanca Abhazije, koju kontrolira gruzijska strana', rekao je Interfaxu Bagapsh, dodajući da će operacija biti nastavljena.

Agenciji Itar-Tas s je ministar vanjskih poslova Abhazije Sergej Šamba izjavio u vezi s agresijom Gruzije na Južnu Osetiju da je 8. augusta uvečer Suhumi je donio odluku o "otvaranju drugog fronta".

Pokrenute su abhaske snage ka granici sa Gruzijom, ali su zbog zahtjeva komande mirovnih snaga Zajednice Nezavisnih Država, u kojima su ruski vojnici, zaustavljene kod granice u zoni odgovornosti mirovnjaka.

"Ako Gruzija ne odustane od svojih agresivnih planova, po svemu sudeći bit će otvoren drugi front", rekao je Šamba, dodajući da se "aktivnosti Gruzije drugačije osim barbarskom agresijom protiv civila ne može nazvati".

Tokom oružanog konflikta u Abhaziji, koji je završen 30. septembra 1993. godine, iz republike je izbjeglo više od 200.000 ljudi, pretežno Gruzina. Pregovori o rješavanju konflikta prekinuti su u julu 2006. nakon što su gruzijske vlasti izvele policijsku operaciju u Kodorskom klancu i uvele specijalne jedinice na tu teritoriju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: