Svijet
0

Abhazija će zatvoriti granicu s Gruzijom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Abhazije Sergej Bagapš optužio je u ponedjeljak specijalne službe Gruzije za umiješanost u eksplozije u glavnom gradu te otcijepljene gruzijske republike, Suhumiju, i najavio da će od utorka biti zatvorena administrativna granica koja dijeli Abhaziju od ostatka Gruzije.

"Od sutrašnjeg dana gruzijsko-abhaska granica bit će zatvorena", rekao je Bagapš, poslije dvije eksplozije u ponedjeljak u kojima je ranjeno šest osoba.

Pozivajući građane da sačuvaju prisebnost i budu oprezni, Bagapsh je rekao: "Gruzija - zemlja terorizma."

"Nisu nas mogli zastrašiti ratom i političkim pritiskom a sada nas pokušavaju uplašiti eksplozijama. Međutim, situacija u Abhaziji je pod kontrolom republičkih vlasti", tvrdi on.

U Abhaziji je u nedjelju u ljetovalištu Gagra na Crnom moru također povrijeđeno šest osoba u dvije eksplozije, prenio je Tanjug.

Abhazija je proglasila nezavisnost 1992. a u augustu iste godine izbio je oružani sukob u kome je prema procjenama poginul oko 7.000 ljudi, a više od 200.000 ih je, pretežno Gruzina, izbjeglo.

Sukob je u maju 1994. okončan Moskovskim sporazumom i u Abhaziji su raspoređene mirovne snage s mandatom Zajednice nezavisnih država (ZND) i promatračka misija Ujedinjenih nacija.