Svijet
0

Abhazija bira predsjednika, Gruzija protestira

FENA
Birači u Abhaziji izlaze u petak na birališta kako bi izabrali predsjednika ove gruzijske proruske separatističke republike, dok Tbilisi smatra ove izbore "čistom farsom" i "nastavkom ruske okupacije".

Izbori koje prati 108 posmatrača odvijaju se tri godine nakon što je Moskva poslije munjevitog rusko-gruzijskog rata priznala Abhaziju, kao i drugu gruzijsku separatističku republiku Južnu Osetiju.

Ovi prijevremeni predsjednički izbori su sazvani poslije smrti predsjednika Sergeja Bagapša u maju.

U utrci su tri kandidata - potpredsjednik Aleksandar Ankvab, premijer Sergej Šamba i bivši potpredsjednik Raul Hadžimba koji predstavlja opouziciju.

Uprkos nekim neslaganjima, sva tri se zalažu za jačanje odnosa s Moskvom i žestoko se protive ujedinjenju s Gruzijom.

Prvi rezultati se očekuju nakon zatvaranja birališta u 16 sati po evropskom vremenu.

Tbilisi je protestirao protiv izbora i nazvao ih "farsom".

"Ruska okupacija Abhazije se nastavlja i ti takozvani predsjednički izbori su čista farsa", izjavio je u petak agenciji AFP gruzijski ministar za reintegraciju Eka Tkešelašvili.

Rusija je nakon munjevitog rata s Gruzijom u augustu 2008. godine, u kojem je porazila Tbilisi, zadržala veliki broj svojih snaga u Abhaziji i u Južnoj Osetiji.

Abhazija se odvojila od Rusije u ratu vođenom 1992. i 1993. godine, u kojem je bilo više hiljada mrtvih. Osim Rusije, samo Venecuela i mali otok Nauru na pacifičkom okeanu priznali su do danas Abhaziju.