{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Abe i Sing za jačanje bilaterarnih odnosa

F
23.8.2007. u 09:20
0
0
Abe i Sing za jačanje bilaterarnih odnosa
0
Abe i Sing za jačanje bilaterarnih odnosa
Foto: AP;
Japanski premijer Šinzo Abe i njegov indijski kolega Manmohan Sing usvojili su u srijedu u Nju Delhiju takozvanu mapu puta kojom je predviđeno jačanje bilateralnih odnosa, ali su ostale razlike oko globalnog zagrijavanja i američko-indijskog nuklearnog sporazuma.
Sing je od japanskog premijera zatražio podršku za civilni nuklearni sporazum sa SAD, ali je Abe ponovio da Tokio "pažljivo razmatra" njegove efekte na globalni režim o neširenju nuklearnog naoružanja, prenijela je japanska agencija Kjodo.

Sporni sporazum je bio jedna od glavnih tema razgovora dvojice zvaničnika imajući u vidu protivljenje Tokija da se Indiji, koja nije potpisala sporazum o neširenju nuklearnog oružja, omogući pristup američkoj nuklearnoj tehnologiji jer smatra da bi to ugrozilo neširenje nuklearnog oružja, ali i uvećalo politička trvenja u samoj Indiji.

"Japan očekuje od Indije da odgovori na zabrinutost međunarodne zajednice", rekao je Abe i dodao da Nju Delhi treba "adekvatno da odgovori" na zahtjeve Međunarodne agencije za atomsku energiju, a koji se tiču inspekcija nuklearnih postrojenja u Indiji, prenio je Tanjug.

Posjeta Abea, osim političkog, ima i izuzetan ekonomski značaj, jer su Indiji potrebne velike investicije za njenu ojačalu privredu, čiji su potencijali ogromni.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: