Afganistan
0

Abdullahove pristalice prijete protestima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pristalice Abdullaha Abdullaha, glavnog rivala afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, upozorili su u subotu da bi moglo doći do demonstracija na sjeveru Afganistana ako Karzai bude proglašen pobjednikom proteklih predsjedničkih izbora.

Karzai, koji je u drugom predsjedničkom mandatu i koji je optužen za prevare tokom izbora, i Abdullah, bivši ministar vanjskih poslova, čekaju rezultate istraga o prevarama, koji bi mogli dovesti do drugog kruga izbora.

Abdullahove pristalice u svom izbornom uporištu na sjeveru izjavile su agenciji AFP kako žele drugi krug i kako bi stanovništvo moglo izaći na ulice, ako Karzai bude ponovo izabran.

"Stanovništvo Balkha neće biti mirno", kazao je vođa Abdullahove kampanje za tu sjevernu pokrajinu Zalmai Yunusi, upozorivši da će mudžahedini Balkha ustati protiv vlade.

"Ako je Karzai izabran uprkos prevarama, to će donijeti nelegitimnu vladu i nelegitimnog predsjednika. Ljudi će braniti svoja prava. Protestirat će, štrajkat će", kazao je parlamentarac Qari Rehmatullah, vođa lokalne kampanje za Abdullaha u pokrajini Kunduz.

Prema preliminarnim rezultatima, Karzai je dobio 54,6 posto glasova, a Abdullah 27,8 posto.

Izborne vlasti u Kabulu još uvijek raspravljaju o tome da li je neophodno održati drugi krug, dok međunarodna zajednica vrši pritisak na dvojicu predsjedničkih kandidata da formiraju vladu nacionalnog jedinstva.