Afganistan
0

Abdullah se povukao iz predsjedničkih izbora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Afganistanski predsjednički kandidat Abdullah Abdullah objavio je u nedjelju da neće sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora s aktuelnim predsjednikom Hamidom Karzaijem jer smatra da oni neće biti pošteni, javile su agencije.

"Neću sudjelovati na izborima 7. novembra. Odluka nije bila laka. Do nje sam došao brojnim razgovorima i savjetovanjima s afganistanskim narodom, svojim pristalicama i utjecajnim liderima", rekao je Abdullah nakon sastanka s plemenskim čelnicima u velikom šatoru zapadno od Kabula.

Abdullah, negdašnji afganistanski ministar vanjskih poslova, rekao je da se povlači iz predsjedničke utrke jer zahtjevi koje je podnio vladi i izbornoj komisiji kako bi se osigurali pošteni izbori nisu ispunjeni.

"Drugi krug će biti isti kao i prvi", rekao je.

Abdullah je zatražio smjenu čelnika afganistanske izborne komisije i trojice ministara koje je optužio za organiziranje prevare u prvome krugu.

Prvi krug izbora, 20. augusta, obilježen je talibanskim nasiljem, slabim odazivom (38,7 posto) i namještanjem rezultata u Karzaijevu korist.

Prema prvim objavljenim rezultatima, aktuelni predsjednik ostvario je uvjerljivu većinu u prvom krugu i proglašen je pobjednikom, ali je nakon brojnih dojava o prevarama provedena istraga nezavisne izborne komisije koja je poništila milion listića i Karzaiju postotak glasova smanjila na 49,7 i tako otvorila put za održavanje drugog kruga.

Abdullah je izbore završio s 30,6 posto glasova.