Afganistan
0

Abdullah kritikovao Karzaijevu vladu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Suparnik afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija na nedavnim predsjedničkim izborima izjavio je u srijedu da aktuelna vlada ne može uvesti red i zakon u nemirnu zemlju i neće moći obuzdati korupciju.

Bivši ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah izjavio je da je odluka afganistanske Nezavisne izborne komisije o neodržavanju drugoga kruga izbora nakon spornoga prvog kruga nelegalna.

Vlada koja nude formirana nakon takve odluke "ne može uvesti zakon i red, ne može se boriti protiv koruopcije", kazao je Abdullah, prenosi AP.

Abdullah je, međutim, izjavio kako nije lično osporio objavu komisije da je Karzai predsjednik države.

"Proces se dovršio tom konačnom, nelegalnom odlukom", izjavio je on, misleći na odluku izborne komisije. "Prepuštam narodu Afganistana da presudi o tome", kazao je.

Nakon te izjave novinar je upitao Abdullaha o pet britanskih vojnika ubijenih u utorak u napadu iz vatrenog oružja u južnoj pokrajini Helmand.

Abdullah je izrazio saučešće porodicama ubijenih britanskih vojnika.

On je, ipak, iskoristio incident da kritizira Karzaijevu vladu, rekavši da je čak i nakon osam godina prisustva međunarodnih snaga koje rade na stabilizaciji zemlje potrebno još vojnih snaga.