Svijet
0

Abdullah II: Uspostaviti palestinsku državu u 2008.

FENA
Jordanski kralj Abdulah II ocijenio je prilikom otvaranja konferencije dobitnika Nobelove nagrade u Petri kako bi bila "velika greška" da se ove godine propusti osnivanje nezavisne palestinske države.

"Bliski istok mora izaći iz zone prijetnji. Najvažnija etapa je mir: globalno rješavanje izraelsko-arapskog sukoba. Bila bi velika greška da se propusti prilika koju imamo ove godine: uspostaviti, najzad, suverenu palestinsku državu, nezavisnu i životvornu, uz Izreal, priznat i siguran", izjavio je kralj.

Dvadeset i devet dobitnika Nobelove nagrade sastaje se u srijedu i četvrtak već četvrtu godinu zaredom u gradu Petri da razgovara o svjetskoj ekonomiji koju je pogodila kriza hrane, javio je AFP.

Pod nazivom "Petra IV: Prema novim ekonomskim, naučnim i edukativnim horizontima", susret su zajednički organizirali Fondacija za razvoj kralja Abdulaha II i Fondacija dobitnika Nobelove nagrade za mir Eliea Wiesela.

Pet radnih grupa će razmatrati sljedeće teme: "Glad i kriza hrane", "Omladina i obrazovanje", "Nauka i tehnologija", "Umjetnost i kultura", "Energija" i "Ekonomski razvoj na Bliskom istoku".