Svijet
0

Abdullah Gul izabran za 11. predsjednika Turske

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši ministar vanjskih poslova Abdullah Gul u utorak je izabran za novog turskog predsjednika kao prvi bivši islamist koji je izabran na taj položaj u savremenoj historiji te sekularne ali većinski muslimanske zemlje.

"Abdullah Gul je u trećem krugu glasanja osvojio apsolutnu većinu i izabran je za 11. predsjednika Turske s 339 glasova", objavio je predsjednik parlamenta Koksal Toptan nakon glasanja, javio je Reuters.

AK partija ima 341 mjesto u parlamentu od 550 poslanika. Još dvojca kandidata također su se natjecali za predsjednika.

Gul se formirao u poštovanog diplomatu otkako je AK partija prvi put pobijedila na izborima u 2002., osiguravajući Turskoj pokretanje pregovora o ulasku u Evropsku uniju. On je obećao biti liderom svih Turaka, ali to nije bilo po ukusu miliona ljudi koji sumnjaju da AK partija ima skriveni islamistički program.

Zapovjednik oružanih snaga general Yasar Buyukanit izjavio je u ponedjeljak kako "centri zla" nastoje oslabiti selkularnu republiku, u izjavi koja sugerira da vojska neće stajati postrani ako se zaprijeti razdvajanju između vjere i države.

Brojni analitičari očekuju da će Gul, koji je raskinuo s islamističkom strankom 1999. godine, pokušati izbjeći konfrontaciju.

"Ne biste trebali očekivati radikalne poteze Gula kao predsjednika. I njegovi porotivnici, koji su upšlašeni da bi on to mogao učiniti, bit će iznenađeni, a njegove pristalice koje se nadaju radikalnim potezima bit će razočarani, izjavio je akademik i politički analitičar Cengiz Candar.