Afganistan
0

Abdullah Abdullah traži drugi krug izbora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši ministar Abdullah Abdullah, drugi nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u Afganistanu, prema djelimičnim osporavanim rezultatima, zatražio je u ponedjeljak održavanje drugoga kruga izbora.

Abdullah smatra da bi drugi krug izbora osigurao legitimitet pobjedniku i pokazao vjerodostojnost predsjedničkih izbora.

  • S drugim krugom izbora uspostavilo bi se povjerenje naroda u izborni proces, kazao je on u razgovoru za AFP.

  • To bi bilo dobro za izborni proces, bolje nego bilo koja druga stvar. To nije za moje lično dobro već za dobro afganistanskog naroda, kazao je bivši ministar vanjskih poslova Hamida Karzaija.

Afganistanski i strani izborni posmatrači uočili su izborna lažiranja velikih razmjera u cijeloj zemlji, prema izvorima bliskim Abdullahu, koja su bila masovna u korist njegovog rivala.

Prema djelimičnim rezultatima, koji se odnose na 95 posto glasačkih ureda, Karzai je dobio 54,3 posto glasova, iza njega slijedi Abdullah sa 28,1 posto.

Jedan zapadni diplomat, na položaju u Kabulu, koji je želio ostati anoniman, izjavio je da, ako se pokaže da je drugi krug izbora neophodan, on bi se mogao održati prije zime.