U Kairu
0

Abdel Fattah el-Sisi položio zakletvu i po treći put postao predsjednik Egipta

FENA
Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi položio je u utorak zakletvu za svoj treći mandat čelnika najmnogoljudnije zemlje arapskog svijeta.  

Na vlasti u protekloj deceniji, 69-godišnji bivši načelnik vojske ostat će predsjednik do 2030. godine.

Govoreći pred parlamentom, Sisi je obećao da će "ostati vjeran svom radu, moje oči vide samo vaše interese i interese ove zemlje".

Kako se Egipat borio s dubokom ekonomskom krizom uz pomoć milijardi u inozemnim kreditima i investicijama, on se obavezao "da će ostvariti težnje egipatsklog naroda da izgradi modernu, demokratsku državu".

Pobijedio je na decembarskim izborima s 89,6 posto glasova protiv tri relativno nepoznata suparnika, nakon što su opozicioni protivnici ostali po strani ili zatvoreni.

Šestogodišnji mandat trebao bi biti njegov posljednji, osim ako ponovo ne uvede ustavni amandman kojim bi mu se produžio mandat.

U inauguracijskom govoru pred parlamentom, Sisi je kazao da "obnavlja svoj zavjet da će nastaviti putem izgradnje nacije".

Tadašnji ministar odbrane Sisi došao je na vlast nakon masovnih protesta protiv islamističkog predsjednika Mohammeda Morsija, koji je smijenjen 2013. godine.

Sisi je izabran za predsjednika naredne godine, a zatim ponovo 2018., oba puta sa oko 97 posto glasova.

Stručnjaci su spekulisali o predstojećoj rekonstrukciji vlade, koja još nije obavljena.

Današnja zakletva također je označila inauguraciju nove egipatske administrativne prijestolnice, koja se nalazi u pustinji istočno od Kaira, izvještavaju lokalni mediji.

Mega projekat vrijedan 58 milijardi dolara kruna je Sisijeve administracije, koja je ulila milijarde u egipatsku infrastrukturu, ali je kritikovana zbog ogromne potrošnje podstaknute dugovima.

Obim vanjskog duga Kaira se više nego utrostručio u protekloj deceniji na rekordnih 165 milijardi dolara, sudeći prema podacima centralne banke, dok devizne rezerve iznose 35 milijardi dolara.

U posljednje dvije godine, Egipat se bori da obuzda posljedice teške ekonomske krize zbog koje je valuta izgubila dvije trećine svoje vrijednosti, a inflacija je porasla na rekordnih 40 posto prošle godine.