Svijet
0

Abbas vjeruje u nastavak mirovnih pregovora na Bliskom istoku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Palestinski čelnik Mahmud Abbas izjavio je u petak da vjeruje u volju buduće američke administracije pod rukovodstvom Baracka Obame da će nastaviti napore koje je započeo odlazeći predsjednik George W. Bush u rješavanju izraelsko-palestinskoga sukoba.

"Nema nikakve sumnje da ćemo nastaviti te mirovne pregovore, ali sve se temelji na čvrstim osnovama koje ste vi izgradili kao predsjednik", rekao je Abas na početku razgovora s Bushom u Ovalnome uredu Bijele kuće.

"Odlučni smo da održimo naše obaveze prema mirovnom procesu, i to nije samo čista retorika, mi smo odlučni da konkretno ostvarimo tu obavezu i čvrsto vjerujemo u to, svi ti napori bit će prebačeni na novu administraciju", rekao je Abas.

Bush je izrazio zadovoljstvo usvajanjem u Vijeću sigurnosti UN-a rezolucije kojom se podržavaju mirovni napori. Prema tome tekstu "potvrđuje se podrška mirovnim naporima. Potvrđuje se da je proces bilateralnih pregovora nepovratan i da se radi o putu ka stvaranju palestinske države i putu mira na Bliskom istoku".