Svijet
0

Abbas upozorio EU na novo nasilje na Bliskom istoku

FENA
Palestinski lider Mahmud Abbas upozorio je u utorak u govoru koji je održao pred Evropskim parlamentom u Strasbourgu na novi ciklus nasilja na Bliskom istoku.

"Međunarodna zajednica treba odmah djelovati kako bi izbjegla novi ciklus sukoba u našem regionu", izjavio je Abbas pred europoslanicima.

Predsjednik Palestinske samouprave je kazao kako je neophodna međunarodna intervencija da bi se Izraelci i Palestinci doveli za pregovarački sto i riješili krizu pregovorima "umjesto da pribjegavaju politici jednostranih mjera, diktata i negiranja drugoga".

Abbas se osvrnuo na plan izraelskog premijera Ehuda Olmerta da jednostrano trasira granice Izraela izvodeći djelomično povlačenje s teritorija na Zapadnoj obali i pripajajući glavne blokove kolonija.

"Takav plan bi kompromitirao rješenje koje se bazira na dvije države, pripajajući velike dijelove palestinskih teritorija i mijenjajući ostatak u izolirane kantone bez geografske povezanosti", kazao je Abbas.

"Provođenje toga plana značilo bi uništenje svake nade da će se pokrenuti mirovni proces te nove napetosti i sukobe u kojima bi cijenu platili narodi", upozorio je on.