Svijet
0

Abbas: U pregovorima s Izraelom nije postignuto ništa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u komentarima objavljenim u nedjelju da ništa nije postignuto tokom šest mjeseci mirovnih pregovora s Izraelom i da strahuje da će istraga o korupciji protiv izraelskog premijera Ehuda Olmerta pogoršati kompletnu situaciju.

Iako Abbasov pesmizam po pitanju pregovora uz američko sponzortstvo nije nov, njegova izjava liderima njegovog pokreta Fataha u prvi plan stavlja osjećaj među oba naroda da sporazum neće biti postignut do ciljnog datuma - do kraja 2008. godine.

"Ništa još nije ostvareno u pregovorima s Izraelom", izjavio je Abbas u subotu navečer. Njegovi komentari na sastanku Revolucionarnog vijeća Fataha objavljeni su u nedjelju u dnevnim novinama Fataha, al-Ayyam i potvrdili su ih učesnici skupa, prenosi AP.

Sjedinjene Države insistiraju na konačnom sporazumu prije isteka mandata američkog predsjednika Georgea W. Busha u januaru. Obje strane bile su uglavnom diskretne prema razgovorima, ali nijedna nije nagovijestila bilo kakav ozbiljan napredak a situacija na terenu je ostala nepromijenjena: Izrael nastavlja s izgradnjom naselja na teritoriji na kojoj Palestinci namjeravaju stvoriti buduću državu i nije smanjio obim putnih blokada za koje tvrdi da su od suštinskog značaja za njegovu sigurnost ali one škode palestinskom ekonomskom oporavku.

Izrael, u međuvremenu, optužuje Abbasovu vladu sa Zapadne obale kako nije učinila dovoljno na suzbijanju militanata i jasno je stavio do znanja da neće provesti nijedan sporazum dok islamistički Hamas vlada pojasom Gaze.

Navodi o protuzakonitom ponašanju Olmerta i američki novembarski izbori samo skreću pažnju s mirovnih napora, poručio je Abbas Fatahovim liderima.

"Strahujem da će istraga protiv Olmerta i američka preokupacija izborima negativno uticati na pregovore", izjavio je Abbas, sudeći po članu vijeća, Salahu Tamariju.

Olmert je izjavio da će podnijeti ostavku ako bude optužen. On je osumnjičen da je tajno primio i do 50.000 dolara gotovine od američkog jevrejskog poslovnog čovjeka, ali je istraga u ranoj fazi i mogli bi potrajati mjeseci do njenog okončanja prije nego što ministarstvo pravde odluči da podigne optužbe.