Svijet
0

Abbas traži od Busha da intervenira kod Izraela za prekid kolonizacije

FENA
Palestinski dužnosnik Mahmud Abbas zatražio je od američkog predsjednika Georgea W. Busha da "odmah intervenira" kako bi se obustavila izraelska kolonizacija na palestinskim teritorijama, saopćio je u srijedu palestinski zvaničnik.

U poruci upućenoj Bushu, a dostavljenoj američkom konzulu u Jerusalemu Jacobu Wallesu, Abbas je zatražio od američkog predsjednika da "odmah intervenira kako bi se prekinula izraelska kolonizacija, posebno izgradnja stambenih jedinica u Jerusalemu", rekao je Saleh Raafat, član izvršnog komiteta PLO-a.

Abbasov poziv uslijedio je nakon što je Izrael objavio tender za izgradnju 300 stanova u četvrti za kolonizaciju Har Homa, koja se nalazi u okupiranom istočnom Jerusalemu, što je prvo obraćanje nakon konferencije u Annapolisu o Bliskom istoku.

"Ovo pismo naglašava da nastavak kolonizacije podriva mirovni proces i pregovore dviju strana", koji su trebali početi 12. decembra, dodao je palestinski zvaničnik.

Ranije je Abbasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina oštro kritikovao izraelsku odluku o izgradnji novih stanova u ovoj koloniji, koju Izrael smatra sastavnim dijelom Jerusalema.

"Izrael ignorira međunarodnu volju, izraženu kroz prisustvo 50 zemalja i organizacija u Annapolisu za podršku mirovnom procesu, a u suprotnosti je sa svim dogovorima zaključenim na konferenciji i potpisanim sporazumima, posebno 'mape puta' koja jasno propisuje da kolonizacija mora prestati", rekao je Rudeina.

"Izrael mora odmah prekinuti ekspanziju kolonije Jabal Abu Ghneim (Har Homa) koja se nalazi na palestinskoj teritoriji", dodao je on, dodavši da će ta izgradnja imati "reperkusije na rezultate budućih pregovora".