Svijet
0

Abbas se neće više kandidovati za predsjednika

FENA
Mahmoud Abbas ne namjerava se ponovno kandidovati za predsjednika Palestinske samuprave, javila je u petak štampa pozivajući se na izjave Abbasovih pomoćnika. Abbas je za predsjednika izabran u januaru 2005. godine, nakon smrti dugogodišnjeg palestinskog vođe Yassera Arafata.

Sada se želi penzionisati i posvetiti svojoj porodici, kazali su palestinski zvaničnici. Istovremeno podsjećaju da je 73-godišnji Abbas više od pola života posvetio službi palestinskom cilju i kako smatra da pripadnici stare garde u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) treba da se povuku i otvore put mlađima.

Abbas planira prijevremene izbore raspisati u narednih pola godine, navode isti izvori, koji sumnjaju da će se on ponovno kandidovati jer je više puta nagovijestio da je umoran.

Njegovom statusu u vlastitoj stranci Fatah zadat je težak udarac kada je suparnički Hamas u junu silom preuzeo nadzor u Pojasu Gaze. Mnogi lideri Fataha su ocijenili da je tome doprinio Abbasov pomirljiv pristup radikalnome islamističkom pokretu.

Nagovještaji o povlačenju Abbasa podstaknuli su nadmetanje za njegovog nasljednika. On je navodno, kako je javila jordanska štampa, prenosi Tanjug, ponudio da ga naslijedi Ahmed Gnaim, jedan od vođa PLO-a, također veteran, koji živi u izgnanstvu u Tunisu.

Abbas se s njim sastao prije desetak dana u Jordanu ali je Gnaim (70), protivnik privremenoga mirvnog sporazuma s Izraelom, odbio ponudu.

Kao mogući Abbasov nasljednik sada se spominje zvaničnik Fataha iz Pojasa Gaze Mohammed Dahlan, ali njega optužuju za poraz snaga Fataha u tome području. Jedan od Dahlanovih rivala je Yibril Rayub (Džibril Radžub), bivši sigurnosni zvaničnik Palestinske samouprave koji je bacio oko na dužnost predsjednika. Smatra se da je Rayub jedan od rijetkih lidera Fataha koji je još uvijek u relativno dobrim odnosima s Hamasom.

Zajednički protivnik Dahlanu i Rayubu je bivši lider Fataha na Zapadnoj obali popularni vođa intifade Marwan Barghouthi, koji služi pet doživotnih kazni u izraelskom zatvoru.

Zalivski mediji su javili ovih dana da Washington vrši pritisak da sadašanji palestinski premijer Salam Fayyed, ekonomski stručnjak svjetskog glasa, školovan na američkim univerzitetima, naslijedi Abbasa.

Iako su zavničnici Palestinske samouprave porekli takve izvještaje, neki ne isključuju mogućnost da se on pridruži utrci. Problem je, međutim, u tome što je Fayyed nestranačka ličnost.