{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Abbas pozvao svijet na stvaranje palestinske države

F
28.9.2007. u 20:14
0
0
Abbas pozvao svijet na stvaranje palestinske države
0
Abbas pozvao svijet na stvaranje palestinske države
Foto: AP
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas pozvao je svijet u petak, sa tribine Ujedinjenih naroda, da iskoristi priliku za stvaranje palestinske države, koja se nudi konferencijom o Bliskom Istoku, predviđenoj u Washingtonu na jesen.
"Vrijeme je da se iskoristi prilika koja se pruža za akciju međunarodne zajednice s ciljem pokretanja mirovnog procesa i transformiranja međunarodnog sastanka u novu debatu za ozbiljne pregovore, koji će dovesti do prekida izraelske okupacije, koja je počela 1967. i ostvarenja vizije dvije države, Palestine i Izraela", rekao je Abbas.

"Zar nije više vrijeme da se formira neovisna palestinska država s Jerusalemom kao glavnim gradom, da se nađe pravedno rješenje u skladu s rezolucijom 194 UN-a, riješe problemi izbjeglica kako bi se okončale patnje naroda koje traju već šest decenija", zapitao se na tribini predsjednik palestinske samouprave.

On je zatražio prestanak jevrejske kolonizacije i izgradnju zida na Zapadnoj obali, "politiku kolektivnog kažnjavanja" koja se nameće palestinskom narodu te "ubijanja" koja čine izraelske snage.

Abbas je također rekao da Palestinska samouprava nastoji da riješi problem "puča" islamističkog pokreta Hamas u Gazi u skladu s Ustavom i zakonima kako bi se zaštitilla "naša demokratija".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: