{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Abbas pozvao na svrgavanje Hamasa u pojasu Gaze

F
15.11.2007. u 14:49
0
0
Abbas pozvao na svrgavanje Hamasa u pojasu Gaze
0
Abbas pozvao na svrgavanje Hamasa u pojasu Gaze
Foto: AP
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas pozvao je u četvrtak svoj narod da "svrgne" islamistički pokret Hamas, te izjavio da su Palestinci spremni na "istinski mir" s Izraelom, pred približavanje međunarodne konferencije u Annapolisu, blizu Washingtona.
"Moramo skinuti tu kliku koja je silom oružja preuzela kontrolu nad Pojasom Gaze i koja iskorištava patnje i tragediju našega naroda", rekao je Abbas govoreći o Hamasu, koji je u junu nasilno preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze.

Abbas, koji je govorio u Ramallahu, na Zapadnoj obali, u govoru povodom 19. godišnjice simboličnog proglašenja palestinske države, osudio je ubistva i represiju Hamasa nad demonstrantima, koji su učestvovali u ponedjeljak u Gazi na okupljanju povodom treće godišnjice smrti Yassera Arafata.

"Hamas je počinio zločine van zakona i hladnokrvno otvorio vatru na masu koja je učestvovala na skupu održanom povodom treće godišnjice smrti Yassera Arafata", rekao je on.

Ovom prilikom je u Gazi ubijeno osam Palestinaca a povrijeđeno više od 130.

Predsjednik Palestinske samouprave je uostalom uputio Izraelcima apel za mir.

"Želio bih se obratiti izraelskom narodu i vladi da im kažem da smo odlučni da postignemo stvarni mir, u interesu budućih generacija", rekao je on.

"Okupacija ne donosi sigurnost nikome. Mir i dobrosusjedski odnosi, utemeljeni na jednakosti i poštivanju, recept su za
okončanja decenijskih ratova, patnje i prolijevanja krvi", dodao je predsjednik.

"Naš narod je odlučan da formira svoju državu koja će, zahvaljujući Bogu, ugledati svjetlo dana na našoj zemlji s Jerusalemom kao glavnim gradom", dodao je on.

Abbas je u tom kontekstu rekao da mirovni sastanak planiran za kraj novembra u Annapolisu, blizu Washingtona, treba da predstavlja "ozbiljnu i odlučnu polaznu tačku za pravedno rješenje koje će garantirati sva prava našem narodu, koji teži slobodi i nezavisnosti".

"Jevrejska kolonizacija mora u cjelosti prestati, opsada se mora ukinuti, zatvorenici vratiti u svoje domove a ciklus nasilja i ubistava od sada postati poglavlje prošlosti", dodao je šef Fataha.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: