{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Abbas ponovio Hamasu poziv za međupalestinski dijalog

F
FENA
25.12.2008. u 15:47
0
0
Abbas ponovio Hamasu poziv za međupalestinski dijalog
0
Abbas ponovio Hamasu poziv za međupalestinski dijalog
Foto: AFP/File
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas ponovio je u četvrtak apel pokretu Hamas, koji kontrolira pojas Gaze, za pokretanje dijaloga pomirenja i odbacio svaki "građanski rat".
"Želimo da se Hamas urazumi. Ne želimo se osloboditi njih, oni su dio palestinskoga naroda bez obzira na njihove ideje ili vizije, koje su različite ili identične s našima", rekao je Abbas tokom posjete Hebronu, na jugu pojasa Gaze.

"Međutim, želimo da pronađu svoj put, ne prihvatamo razbijenu naciju. Pozivamo i nastavit ćemo da pozivamo na nacionalni dijalog", dodao je on.

"Istina je da su oni bez razloga odbili dijalog, ali mi ih i dalje pozivamo da se dogovorimo", rekao je Abbas, precizirajući da će u konačnici narod odlučiti o tome, aludirajući na izbore.

On je također odbacio unutarnje sukobe s Hamasom, rekavši da "demokratija" mora biti jedino rješenje internim palestinskim podjelama.

"Ne želimo sukobe, građanski rat je destruktivan rat, on ne daje nikakve rezultate. Odbijamo pribjegavanje oružju, prepuštamo se narodu i demokratiji", insistirao je on.

Abbas je nedavno dao Hamasu ultimatum za prihvatanje dijaloga o pomirenju do kraja godine, u nedostatku toga on će sazvati opće izbore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: