Svijet
0

Abbas: Palestinci riješili sve nesuglasice, zajednička vlada već u ponedjeljak

Anadolija
Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas je izjavio da će fomiranje zajedničke vlade te zemlje, koju podržavaju pokreti Hamas i Fatah, biti saopćeno u ponedjeljak.

Istakao je kako će u zajedničkoj vladi Palestine biti teknokrate i da će imati pragmatičan politički program.

Naglasio je da je tokom posljednjih nekoliko dana bilo određenih nesporuzuma oko sastava vlade, ali je to prema Abbasovim riječima sada riješeno.

"Vlada će biti saopćena u ponedjeljak. Izrael nas je već obavijestio da će nas bojkotovati zbog takve vlade", rekao je Abbas.

Izraelske vlasti su ranije saopćile da neće surađivati sa takvom vladom Palestine.

Premijer palestinske vlade Ismail Heniyje ranije je saopćio da je postignut sporazum između Hamasa i Fataha da se predsjednički, opći i parlamentarni izbori održe u isto vrijeme te da će izbori biti održani šest mjeseci nakon što na osnovu sporazuma o pomirenju između dvije grupe bude formirana vlada.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je, nakon što je postignut sporazum o pomirenju između Hamasa i Fataha, kazao da je to korak koji podržavaju arapske zemlje, kao i međunarodna zajednica te da će sporazum ojačati pregovore o pomirenju sa Izraelom.

Sukobi između Hamasa i Fataha počeli su 2006., kada je Hamas pobijedio na izborima. Tokom 2007. Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom.