Svijet
0

Abbas optužio hamasovce da su teroristi

FENA
Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abbas, vođa umjerenijeg Fataha, optužio je sinoć suparnički Hamas da pokušava da osnuje vlastitu državu u Gazi i članove te radikalne islamističke organizacije označio " teroristima i ubicama" koji su izveli "puč".

U neoubičajeno oštrom obraćanju palestinskom narodu, on je isključio mogućnost pregovora s Hamasom, nakon što su borci te organizacije prošle sedmice silom preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze. Ujedno je naglasio da trenutna kriza ne bi smjela da spriječi mirovne pregovore s Izraelom.

Abbas je u nedjelju inaugurirao novu, vanrednu vladu na Zapadnoj obali, gdje još dominira njegov Fatah. Prije toga je proglasio vanredno stanje i raspustio vladu nacionalnog jedinstva, u kojoj je dominirao Hamas.

Sinoć je optužio hamasovce da su nacionalni projekt zamijenili "projektom mraka", da napadaju simbole vlade, uključujući i kuću pokojnog Jasera Arafata, dugogodišnjeg palestinskog lidera.

"Nema dijaloga s tim teroristima koji ubijaju", kazao Abbas, upozorivši da će pokušaj stvaranja države Hamasa u Gazi raspršiti palestinske nade u nezavisnost. Također je kazao da je pokušao da spriječi sukob nastavkom dijaloga, ali je umjesto toga došlo do ubistava vođa palestinske sigurnosti i Fataha u Gazi.

Vođa Hamasa u Libanu Osama Hamdan je Abbasov govor odbacio, ocijenivši da je "pun laži"."Bio je to dug govor pun laži i izmišljenih priča. Ne dolikuje ni jednom predsjedniku da zatvori vrata dijalogu sa sastavnim dijelom svog naroda, čiju težinu i obim isuviše dobro poznaje," rekao je on.

U ofanzivi Hamasa koja je trajala šest dana potisnute su brojčano nadmoćnije sigurnosne snage, lojalne Fatahu. Hamasovci su preuzeli njihove baze i zgrade predsjedništva od rivalskog Fataha.

Skoro 120 ljudi je poginulo u tim krvavim sukobima. Abbas ih je označio napadom s predumišljajem, dogovoren sa stranim elementima u regionu, ne spominjući kojim.