Abbas neće popustiti pritiscima SAD-a za nastavak pregovora

F
FENA
14.1.2010. u 17:58
0
0
Abbas neće popustiti pritiscima SAD-a za nastavak pregovora
0
Abbas neće popustiti pritiscima SAD-a za nastavak pregovora Mahmud Abbas (Foto: Reuters)
Ako se ne prekine izraelska izgradnja naselja na Zapadnoj obali, Palestina ne nastavlja s pregovorima.
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas rekao je kako će se oduprijeti novom američkom pritisku za nastavak pregovora ako Izrael prije toga u potpunosti ne prekine izgradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ta tvrdnja, izrečena u Abasovu razgovoru za egipatsku radijsku stanicu Glas Arapa emitiranom u četvrtak, djeluje prilično obeshrabrujuće u odnosu na američke napore za obnovom pregovora, koji su u prekidu više od godine dana.

Na pitanje o tome kako će reagirati na moguće američko inzistiranje na trenutnom nastavku razgovora, Abbas je odgovorio: "To nećemo prihvatiti, a o svom smo stajalištu već izvijestili američku administraciju".

Također je napomenuo kako je pritisak SAD-a da se pregovori nastave, a da se prije toga potpuno ne prekine gradnja naselja, "nepravedan". Djelomično, 10-mjesečno zamrzavanje gradnje, koje je izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio u novembru, Abas smatra nedovoljnim za nastavak mirovnih pregovora u svrhu prekida desetljetnih židovsko-palestinskih sukoba.

Abbas bi se tokom dana u Ramallahu trebao sastati s Jimom Jonesom, savjetnikom američkog predsjednika Baracka Obame za nacionalnu sigurnost, a potom bi se Jones u Jerusalemu trebao sastati i s Netanyahuom. Sljedećih bi dana u tu regiju trebao stići i američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell, prenosi Hina.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: