Svijet
0

Abbas mogao bi odgoditi stvaranje vlade jedinstva

FENA
Mahmoud Abbas (Foto: Reuters)
Mahmoud Abbas (Foto: Reuters)
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, vođa Fataha, mogao bi da odgodi stvaranje vlade jedinstva s Hamasom kako bi izbjegao da pokvari odnose sa zapadnim saveznicima pred glasanje u Ujedinjenim nacijama (UN) o nezavisnosti Palestine.

Palestinski lideri su, kako se čini, pogrešno procijenili međunarodno, a naročito protivljenje SAD-a, učešću islamističkog Hamasa u vladi i sada se plaše da bi to moglo da nanese štetu naporima da dobiju pristanak UN-a za državnost.

Namjera Abbasavog Fataha bila je da se prevaziđe četvorogodišne neprijateljstvo između rivalskih vlada na Zapadnoj obali i pojasu Gaze. Smatralo se da je ta podjela glavna prepreka ostvarenju palestinskog cilja da se osnuje nezavisna država na te dvije teritorije između kojih je Izrael, podsjeća AP.

Palestinski predsjednik se, međutim, sada brine da bi vladu jedinstva Zapad mogao odbaciti i ne želi da vodi dvije diplomatske bitke, za priznanje savezništva s Hamasom i za državnost, u isto vrijeme, izjavio je jedan anonimni palestinski zvaničnik.

Abbas je rekao da se pregovori s Hamasom nastavljaju ali je nagovjestio teškoće. Zvaničnici Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) tvrde da je njegov prioritet da u UN-u zadobije priznanje palestinske države, koja će obuhvatiti Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalem. Biće to uglavnom simboličan korak ali se Palestinci nadaju da će podstaći pritisak na Izrael da se povuče s okupiranih teritorija.

U međuvremenu Hamas i Fatah nisu uspjeli da se dogovore ko će biti premijer u prelaznoj vladi jedinstva koja bi trebalo da utre put izborima planiramim za sljedeću godinu. Abbas želi da premijer ostane Salam Fajad koji je i do sada predvodio vladu na Zapadnoj obali ali se Hamas tome žestoko protivi.

Abbas smatra da Fajad, svjetski priznat ekonomista, koji se školovao u SAD-u, može da poveća šanse za prihvatanje vlade jedinstva u svijetu. Teško je, međutim, očekivati da ta vlada bude prihvaćena posebno od SAD-a koje smatraju Hamas teroristčkom organizacijom.

U EU je Hamas takođe na listi terorističkih organizacija, jer hamasovci odbijaju da priznaju Izrael, ranije sporazume s tom zemljom i odbace nasilje. Abbas zato pokušava da stvori vladu koju će činiti apolitični eksperti ali to se ne smatra garancijom da će je prihvatiti Washington.

U UN će SAD možda staviti veto na puno članstvo države Palestine ali uprkos tome Palestinci neće odustati od zahtjeva. Oni očekuju da unaprijede svoj status u Generalnoj skupštini i da od entiteta ne člana, kakav je sada, postanu država posmatrač.