Politički analitičari
0

'Abbas je najveći gubitinik izraelske vojne ofanzive'

FENA
Izraelska vojska pogodila je 60 ciljeva noću na utorak i prodrla dublje u samo predgrađe Gaze i dok svijet pokušava postići primirje, nastavlja se kriza iz koje će, kao veliki gubitnik, izaći palestinski predsjednik Mahmud Abbas, tvrde analitičari.

Agencija DPA prenosi izjavu izraelske vojske da je 18. dana svoje ofanzive na Gazu u utorak ubila 30 palestinskih gerilaca i pogodila 60 ciljeva, uključujući tunele za krijumčarenje oružja te hotel gdje se okupljaju gerilci i planiraju napade na kopnene postrojbe.

Svijet, napose arapski, osuđuje ofanzivu nazivajući je pokoljem, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji je u ponedjeljak zatražio prekid sukoba, putuje u regiju kako bi s Egiptom, Jordanom, Izraelom i Palestincima, Turskom, Libanom, Sirijom i čelnicima Arapske lige na samitu u Kuvajtu pokušao postići primirje.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas "nepoželjan" je na samitu, poručili su u utorak kuvajtski zastupnici, njih 21, i pozvali vladu da uskrati Abbasu sudjelovanje na samitu 19. i 20. januara u Kuvajtu.

Abbasu, kojem je četverogodišnji predsjednički mandat istekao 9. januara, predbacuju "negativna stajališta" u aktualnoj krizi, a identične zamjerke taj Zapadu prihvatljiv i umjeren političar doživljava kod kuće gdje nikad nije stekao veliku popularnost.

Sada se, smatraju analitičari, diskreditirao jer je u početku označio Hamas kao glavnoga krivca koji je stalnim raketiranjem Pojasa Gaze isprovocirao izraelsku ofanzivu.

Poslije je, suočen s velikim brojem žrtava - njih 930 od kojih polovica civila u gusto naseljenom, teritorijalno malom području Pojasa Gaze, zaoštrio ton i ofanzivu nazvao "brutalnom agresijom".

No, na sastanku s palestinskim aktivistima Abbas nije prihvatio oštre protumjere. Nije pristao prekinuti koordinaciju sigurnosti s Izraelom ni javno obznaniti prekid zamrlih mirovnih pregovora, niti iz zatvora osloboditi članove Hamasa, kao gestu dobre volje piše Associated Press.

Naprotiv, Abbas, alias Abu Mazen, spriječio je skupove u znak podrške Gazi na Zapadnoj obali gdje vlada njegova stranka Fatah i gdje je sjedište njegove vlasti otkako ga je Hamas protjerao 2006.

Khalil Shekaki, palestinski analitičar, tvrdi da popularnost Hamasa raste sada i na Zapadnoj obali, a Robert Blecher iz Međunarodne krizne skupine da je "Abbas veliki politički gubitnik u ratu u Gazi".

"Njegovi ljudi na Zapadnoj obali i u Gazi vide ga kao nesposobnog da zastupa i zaštititi vlastiti narod", smatra Blecher.

Abbasu je mandat istekao u petak, no prema riječima njegovih savjetnika, on može vladati još godinu dana iako želi raspisati nove predsjedničke i parlamentarne izbore čim to bude moguće.

Zauzvrat, Hamasova popularnost raste i pregovaračke pozicije tog pokreta ovisit će o rezultatima rata. Hamas se zasad drži. Nastavlja raketirati jug Gaze i teško će ga biti pobijediti. Izrael je usmrtio stotine njegovih boraca od procijenjenih 20.000, no glavne vođe se kriju.

Abbasovo vrijeme istječe, piše agencija AP i dodaje da je postao tema viceva. Zapadnom obalom kruži poruka "Na tržištu je američki proizvod kojemu je rok trajanja istekao - Abu Mazen".

"Nastavak agresije u Gazi podiže popularnost Hamasu", citira pak agencija AFP George Giacamana, direktora Palestinskog instituta za proučavanje demokratije u Ramallahu, koji poručuje "Slabljenje Abbasa rezultat je greške koju su počinili Izrael i Sjedinjene Države, koji su odgovorni za zastoj mirovnih pregovora".