Svijet
0

Abbas: Izraelska ofanziva je "kolektivna kazna"

FENA
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas u srijedu je osudio izraelsku vojnu ofanzivu u pojasu Gaze i nazvao je "kolektivnom kaznom" nakon uništavanja civilne infrastrukture.

"Predsjednik Mahmud Abbas osuđuje izraelsku agresiju i smatra kako je napad na civilne ciljeve i infrastrukturu kolektivna kazna za palestinski narod", izjavio je Abbasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina.

U noći s utorka na srijedu izraelska vojska je pokrenula ofanzivu s izričitim ciljem da oslobodi svog vojnika koji je otet u nedjelju u palestinskom napadu na izraelski vojni položaj, u kojem su ubijena dva izraelska vojnika i dvojica palestinskih aktivista.

Avijacija je izvela zračne napade i uništila najmanje dva mosta i glavnu elkektričnu centralu u Gazi, u izbjegličkom kampu u Nuseiratu.

"Predsjednik Abbas je iznenađen žestokim nasiljem koje nema drugog cilja osim da uništi svakodnevni život palestinskog naroda", kazao je Rudeina.

On je izjavio da je Abbas sazvao sjednicu Izvršnog odbora Palestinskoga oslobodilačkog pokreta, kako bi se razmotrila mogućnost obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a da zaustavi agresiju što je prije moguće".

"On je također zatražio od američke administracije i kvarteta (SAD, Rusija, UN i EU) da interveniraju prije nego što se "situacija pogorša".