Svijet
0

Abbas: Izraelci nam moraju vratiti novac

SRNA
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je danas da je Izrael oslobodio zamrznute poreske prihode, ali da je on naredio da se sredstva vrate jer je iznos umanjen za dugovanja prema izraelskim kompanijama.

Izrael je u decembru počeo za zadržavanjem oko 130 miliona dolara poreskih i carinskih prihoda. To je učinjeno nakon što su Palestinci najavili da će se pridružiti Međunarodnom krivičnom sudu.

Suočen sa međunarodnim pritiskom, Izrael se prošle sedmice saglasio da nastavi transfere novca, navodeći da će odmah isplatiti oko 400 miliona dolara ili zadržane prihode umanjene za iznos koje Palestinci duguju izraelskim kompanijama.

Abbas ističe da ovi odbici iznose oko trećinu ukupne sume koju Izrael treba da isplati Palestincima.

"Vratit ćemo novac. Dat će nam sredstva u punom iznosu ili ćemo tražiti arbitražu ili na sud. Ništa drugo ne prihvatamo", kaže Abbas.

U februaru je izraelska državna elektrodistribucija nakratko prekinula dovod električne energije palestinskim gradovima na okupiranoj Zapadnoj obali kako bi izvršili pritisak na palestinske vlasti da isplate dugovanja od 492 miliona dolara.