Palestina
0

Abbas iznio uslove za mir s Izraelom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas iznio je, u vrijeme posjete Bagdadu, uslove za obnovu mirovnih pregovora s Izraelom, koji su već mjesecima u zastoju.

Abbas je tokom vikenda naglasio da bi nova izraleska vlada morala da "prihvati stvaranje palestinske države, zaustavi izgradnju u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i ukloni barijere na putevima, kako bi se mogao obnoviti dijalog i postiglo političko rješenje".

Abbas je prvi palestinski lider koji je posjetio irački glavni grad od invazije SAD-a na tu zemlju 2003. godine.

U međuvremenu je novi izraelski premijer Benjamin Netaniyahu najavio da će sljedećih nekoliko sedmica posvetiti razmatranju politike čiji je cilj napredak u mirovnom procesu. Prvi korak je formiranje takozvanog sigurnosnog kabineta, rekao je on, u trenutku zabrinutosti da bi nova vlada, u kojoj dominiraju desničarske i vjerske stranke, mogla poništiti svaki napredak postignut u mirovnim pregovorima s Palestincima i Sirijom dok je na vlasti bio Netaniyahuov prethodnik Ehud Olmert.

  • Ova vlada je istinska vlada jedinstva, rekao je Netaniyahu na prvoj sjednici vlade, naglasivši da je "ona stvorena kao rezultat osjećaja duboke odgovornosti jer je neophodno da se hitno bavi sigunošću, ekonomskim i socijalnim izazovima s kojima se Izrael suočava".

Izraelski ministar odbrane, lider Laburističke partije lijevog centra Ehud Barak rekao je da Izrael obavezuju sporazumi potpisani s Palestincima, priznavši da nije oslobođen sumnji, iako je podržavao ulazak svoje stranke u vladu, predvođenu liderom konzervativnog Likuda Netaniyahuom.

  • Samo će vrijeme pokazati da li je to bio pravi potez, kazao je Barak, ocijenivši da će se o njegovoj stranci, koja je bila i u prethodnoj vladi s centrističkom Kadimom, suditi na osnovu sposobnosti da utiče na odluke novog kabineta i rezultatima.
  • Vlada Izraela je obavezana svim ranijim diplomatskim i međunarodnim sporazumima i nastavit ćemo da radimo ka postizanju sporazuma o miru sa svim našim susjedima i formulisat ćemo plan za regionalni sporazum koji uključuje mir i saradnju, rekao je Barak.

Njegova izjava suprotna je mišljenju novog šefa diplomatije Avigdora Liebermana, vođe ultradesne partije "Izrael naš dom", koji je rekao da Izrael ne obavezuju obećanja sa skupa u američkom gradu Annapolisu krajem 2007, kada su obnovljeni mirovni pregovori s Palestincima.

Sirijski predsjednik Bashar Assad pozvao je, u međuvremenu, SAD da odigraju aktivniju ulogu u napretku regionalnog mira, javila je u ponedjeljak sirijska novinska agencija.

Poziv je upućen nakon Assadovog sastanka s dva člana američkog kongresa, koji su izrazili optimizam u odnosu na šanse za povećanu saradnju dvije zemlje.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame preispituje politiku SAD-a prema Siriji i da li da vrati ambasadora u Damask, povučenog prije tri godine poslije ubistva bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, za koje su sumnjičeni Sirijci, iako Damask poriče umješanost. Pirbližavanje Sirije i SAD-a bi pomoglo i obnovi indirektnih pregovora s Izraelom, posredstvom Turske, započetih u maju 2008. i prekinutih krajem te godine zbog ofanzive Izraela na pojas Gaze.