{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Abbas i Olmert se sastali u Jerusalemu

F
28.8.2007. u 13:00
0
0
Abbas i Olmert se sastali u Jerusalemu
0
Abbas i Olmert se sastali u Jerusalemu
Foto: AFP
Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abbas sastali su se u utorak u Jerusalemu, u perspektivi održavanja konferencije o Bliskom istoku koja je predviđena za jesen.
Drugi po redu razgovori ovog mjeseca odvijaju se u premijerovoj rezidenciji u Jerusalemu, izjavili su novinari.

Prethodni razgovori između dvojice lidera su održani u Jerihonu na Zapadnoj obali i odnosili su se na stvaranje palestinske države i pokretanje mirovnog procesa koji je blokiran već sedam godina.

Abbas i Olmert nisu uspjeli da približe svoje stavove prije međunarodne konferencije koja bi mogla biti organizirana u novembru.

Palestinci bi željeli sporazum o osnovnim pitanjima koja su u središtu konflikta, kao što je status Jerusalema, granice palestinske države i pravo na povratak izbjeglica.

Abbas je prije razgovora precizirao za palestinsku televiziju da će s Olmertom razgovarati o "svakodnevnim teškoćama palestinskog naroda, cestovnim rampama, zatvorenicima, službama sigurnosti i ekonomskim pitanjima".

Jedan zvaničnik izraelske vlade je izjavio u utorak da će se susret Abbas - Olmert odnositi na jačanje Abbasove vlade, jer je njegova vlast ograničena na Zapadnu obalu otkako islamisti iz Hamasa od juna nadziru Pojas Gaze.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: